U RS malih i srednjih preduzeća najviše u oblastima trgovine i proizvodnje

Bez autora
Jan 18 2018

Mikro preduzeća i dalje su dominanatna u privredi Republike Srpske. Struktura malih i srednjih preduzeća po djelatnostima ukazuje da ih najveći broj posluje u oblastima trgovine i proizvodnje.Ovo je navedeno u Izvještaju o realizaciji EU akta za mala i srednja preduzeća u RS, koji je danas usvojila entitetska vlada i predstavlja dio izvještaja za BiH i sastavni dio Indeksa MSP politike - finalnog izvještaja za zemlje zapadnog Balkana.

U RS malih i srednjih preduzeća najviše u oblastima trgovine i proizvodnjeMikro preduzeća (do devet zaposlenih) i dalje su dominanatna u privredi Republike Srpske (RS). Struktura malih i srednjih preduzeća (MSP) po djelatnostima ukazuje da ih najveći broj posluje u oblastima trgovine i proizvodnje.

Ovo je navedeno u Izvještaju o realizaciji EU akta za mala i srednja preduzeća u RS, koji je danas usvojila entitetska vlada i predstavlja dio izvještaja za BiH i sastavni dio Indeksa MSP politike - finalnog izvještaja za zemlje zapadnog Balkana.

Vlada RS podržava dalje aktivnosti na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za mala preduzeća u RS u skladu sa EU aktom za mala i srednja preduzeća, te zadužuje sva ministarstva, da u okviru svoje resorne nadležnosti, prati dalje ostvarenje EU akta za mala i srednja preduzeća, kao i da preduzimaju potrebne mjere i aktivnosti radi napretka i realizacije ciljeva propisanih ovim dokumentom, saopćeno je nakon sjednice.

Indeks politike malih i srednjih preduzeća je alat pomoću kojeg se prati i ocjenjuje napredak u politikama koje podržavaju ova preduzeća, te procjenjuje usklađivanje njihovih politika prema dobrim praksama Evropske unije.

Indeks je zasnovan na deset principa EU akta o MSP: preduzetničko učenje i žensko preduzetništvo, stečaj i druga prilika, institucionalni i regulatorni okvir za izradu politika, radno okruženje, usluge podrške i startup kompanije, javne nabavke; pristup finansiranju, standardi i tehnički propisi, vještine; inovacije i MSP u zelenoj ekonomiji i internacionalizacija MSP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik