Posle kontrole mleka, isplata prema klasi kvaliteta

Bez autora
Jan 18 2018

Neki od najvećih vojvođanskih farmera pozdravljaju početak rada Laboratorije za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka. Takođe ih raduje i najava da će nakon akreditacije laboratorije od 2019. godine visina iznosa premija za litar mleka biti isplaćivana prema klasi kvaliteta.Farma muznih krava Mikloša Balaše iz Čantavira kod Subotice jedna je od najvećih u Vojvodini. Na ovoj farmi pozdravljaju otvaranje nezavisne laboratorije, jer su do sada kvalitet mleka određivali Poljoprivredni fakultet i mlekare koje otkupljuju mleko, a razlike koje su nastajale između utvrđenih rezultata su se održavale na otkupnu cenu.

Posle kontrole mleka, isplata prema klasi kvalitetaNeki od najvećih vojvođanskih farmera pozdravljaju početak rada Laboratorije za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka. Takođe ih raduje i najava da će nakon akreditacije laboratorije od 2019. godine visina iznosa premija za litar mleka biti isplaćivana prema klasi kvaliteta.

Farma muznih krava Mikloša Balaše iz Čantavira kod Subotice jedna je od najvećih u Vojvodini. Na ovoj farmi pozdravljaju otvaranje nezavisne laboratorije, jer su do sada kvalitet mleka određivali Poljoprivredni fakultet i mlekare koje otkupljuju mleko, a razlike koje su nastajale između utvrđenih rezultata su se održavale na otkupnu cenu. Kao dobar primer navode susednu Hrvatsku.

Ukoliko se obistine najave da će se plaćanje premija za mleko takođe vršiti na osnovu analiza ove laboratorije, smatraju da će opravdati proizvodnju ekstra klase mleka za koju su potrebna ogromna ulaganja.

Kao jedan od većih problema na ovoj farmi ističu subvencionisanje zemljišta. Smatraju da nije dovoljno subvencionisati samo 20 hektara obradive površine jer je za jednu kravu potreban jedan hektar zemlje kako bi se proizvelo dovoljno hrane, a na ovoj farmi ih ima više od dve stotine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik