U EU šalju 6.000 radnika

Bez autora
Jan 22 2018

BiH nastavlja da šalje radnike na inostrano tržište, a već je skrojila plan odlaska radne snage za ovu godinu prema kojem planira da poslodavce u Sloveniji i Njemačkoj ojača sa skoro 6.000 radnika. Savjet ministara BiH nedavno je usvojio plan rada Agencije za rad i zapošljavanje u kojem je navedeno da će biti nastavljen trend odlaska domaće radne snage. Prema tom dokumentu, Agencija očekuje da osnovu sporazuma između BiH i Slovenije u toj zemlji samo u ovoj godini bude zaposleno dodatnih 4.800 radnika. Predviđeno je i zapošljavanje najmanje 900 građana u Njemačkoj na osnovu uredbe te zemlje o liberalizaciji tržišta radne snage za zemlje zapadnog Balkana za period od 2016. do 2020. godine, navedeno je u planu Agencije za rad i zapošljavanje BiH. BiH ima i potpisane sporazume o zapošljavanju sa Srbijom, ali i sa Katarom, koji je stupio na snagu polovinom 2016. godine, tako da određeni broj radne snage planira da pošalje i u te zemlje.

U EU šalju 6.000 radnikaBiH nastavlja da šalje radnike na inostrano tržište, a već je skrojila plan odlaska radne snage za ovu godinu prema kojem planira da poslodavce u Sloveniji i Njemačkoj ojača sa skoro 6.000 radnika.

Savjet ministara BiH nedavno je usvojio plan rada Agencije za rad i zapošljavanje u kojem je navedeno da će biti nastavljen trend odlaska domaće radne snage.

Prema tom dokumentu, Agencija očekuje da osnovu sporazuma između BiH i Slovenije u toj zemlji samo u ovoj godini bude zaposleno dodatnih 4.800 radnika.

- Predviđeno je i zapošljavanje najmanje 900 građana u Njemačkoj na osnovu uredbe te zemlje o liberalizaciji tržišta radne snage za zemlje zapadnog Balkana za period od 2016. do 2020. godine  - navedeno je u planu Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

BiH ima i potpisane sporazume o zapošljavanju sa Srbijom, ali i sa Katarom, koji je stupio na snagu polovinom 2016. godine, tako da određeni broj radne snage planira da pošalje i u te zemlje.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u ovoj godini planira da učestvuje u pregovorima za zaključenje sporazuma između Savjeta ministara BiH i Crne Gore o uzajamnoj zaštiti radnika na tržištu ovih zemalja.

- Pratićemo i aktivnosti na iniciranim sporazumima o zapošljavanju sa Rusijom, Turskom i Makedonijom. Pored toga, u planu je i istraživanje o broju državljana BiH u zemljama regiona i Evropske unije koji ne ostvaruju socijalnu sigurnost po osnovu zaposlenja i iniciranje sporazuma sa tim zemljama - naveli su u Agenciji.

Ekonomisti ističu da je samo u 2017. godini sa domaćeg tržišta otišlo više hiljada radnika, te da je evidentno da će taj trend biti nastavljen i u ovoj godini.

- Glavni razlog za to je loša poslovna i sve gora politička klima. Građani ne vide da će nešto biti bolje kod nas, zbog čega nastavljaju da pakuju kofere i odlaze. Pored toga, već deset godina nisu promijenjene plate i ljudi gube svaku nadu da će na domaćem tržištu biti nešto bolje i traže izlaz iz BiH - kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović i dodao da će možda čak ove godine biti zabilježen i masovniji odlazak radne snage iz BiH jer će političke tenzije biti veće zbog izbora koji slijede u oktobru.

Slovačka i Češka

Sve češće radnici iz BiH odlaze u Češku i Slovačku, gdje rade i za platu od 500 evra.

- Građani traže bolje uslove, zbog čega odlaze i u te zemlje, jer na domaćem tržištu ima mnogo nezaposlenih, dok pojedini rade i za platu od 300 maraka - kazao je Zoran Pavlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik