Za izgradnju uslužnih objekata 
uz autocestu plaćat će se naknada
 od osam KM po četvornom metru

Bez autora
Jan 22 2018

Razvojem i izgradnjom autocesta pojavila se potreba za detaljnijim i preciznijim utvrđivanjem visine naknada za korištenje cestovnog zemljišta postojeće infrastrukture autocesta i brzih cesta te naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na tim prometnicama u Federaciji.Kako bi te naknade uskladila s tržišnim cijenama u regiji i ekonomskim prilikama u Federaciji BiH, entitetska Vlada pripremila je novu uredbu koja regulira iznos naknada. Nije u pitanju samo iznos naplate već i sigurnosni aspekt.

Za izgradnju uslužnih objekata 
uz autocestu plaćat će se naknada
 od osam KM po četvornom metruZa izgradnju uslužnih objekata 
uz autocestu plaćat će se naknada
 od osam KM po četvornom metruazvojem i izgradnjom autocesta pojavila se potreba za detaljnijim i preciznijim utvrđivanjem visine naknada za korištenje cestovnog zemljišta postojeće infrastrukture autocesta i brzih cesta te naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na tim prometnicama u Federaciji, piše Večernji list BiH.

Kako bi te naknade uskladila s tržišnim cijenama u regiji i ekonomskim prilikama u Federaciji BiH, entitetska Vlada pripremila je novu uredbu koja regulira iznos naknada. Nije u pitanju samo iznos naplate već i sigurnosni aspekt.

- Primjena važeće uredbe u proteklom razdoblju pokazala je kako je posebno došlo do nepravilnog formiranja visine naknada za korištenje samozračećeg kabela radi pokrivanja telekomunikacijskim signalom za telekom operatere u tunelima utvrđenih u važećoj uredbi, prvenstveno zbog toga što ni jedan od telekom operatera nije prihvatio korištenje opreme - samozračeći kabel po utvrđenim visinama naknade, te faktički pojedine odredbe uredbe nikada nisu ni zaživjele u praksi - objašnjavaju iz resornog federalnog ministarstva neke od razloga za donošenje nove uredbe.

Naime, Javno poduzeće Autoceste FBiH d.o.o. Mostar susrelo se s ogromnim poteškoćama u radu, odnosno vrlo ograničenom mogućnosti komunikacije s eksternim izvodačima radova na održavanju tunela, kao i sa samim korisnicima.

Osim toga, u proteklom razdoblju primjene važeće uredbe nastala je realna potreba usklađivanja visina definiranih naknada sa stvarnim potrebama tržišta i korisnika, a sve zbog toga kako bi predložene izmjene uredbe dovele do toga da cestovno zemljište i postojeća infrastruktura autocesta i brzih cesta postanu pristupačniji većem broju korisnika, a što opet u konačnici treba dovesti do boljeg iskorištavanja navedenih resursa.

Visina naknade za korištenje cestovnog zemljišta radi izgradnje objekata za obavljanje pratećih usluga ili objekata prateće infrastrukture po novoj uredbi definira se u iznosu od 8 maraka po četvornom metru za autoceste te 6,5 maraka za brze ceste. Ova naknada usklađuje se ovisno o površini korištenoga cestovnog zemljišta.

Propisano je i da se visina naknade za korištenje cestovnog zemljišta za polaganje instalacija (toplovodi, elektroinstalacije, telefonske instalacije, kanalizacija, vodovodne instalacije) utvrđuje godišnje po četvornom metru korištenoga cestovnog zemljišta, i to za autoceste 1 KM, a za brze ceste 0,50 KM.

Kada je u pitanju korištenje cestovnog zemljišta za polaganje podzemnih instalacija kroz postojeću podzemnu infrastrukturu JP Autoceste FBiH u cestovnom zemljištu (elektroinstalacije, telefonske instalacije, instalacije kabelskih operatera i druge telekomunikacijske instalacije), naknade se utvrđuju također godišnje po metru korištene postojeće podzemne infrastrukture - za autoceste 1,50 KM i za brze ceste 1 KM.

Naravno, iznos ovisi o trajanju ugovora o korištenju infrastrukture i usklađuje se po posebnim koeficijentima. Korištenje jednog singlmodnog optičkog vlakna u postojećoj podzemnoj infrastrukturi u cestovnom zemljištu za autoceste iznosit će 0,10 KM po metru, a za brze ceste 0,08 KM.

Visina naknade za pokrivanje telekomunikacijskim signalom za telekom operatere u tunelima na dionicama autoceste utvrđuje se mjesečno po dužnom metru samozračećeg kabela za radiosignal i za autoceste iznosi 0,10 KM, a za brze ceste 0,06 maraka.

Propisane su i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti i one se utvrđuju mjesečno pa će na autocestama ta naknada iznositi 500 KM za benzinske crpke i motele, 400 za restorane, 300 za kafiće, 250 za trgovine i usluge, a 150 KM za servise. Na brzim cestama ti iznosi su nešto manji i kreću se od 400 KM za benzinske crpke i motele do 100 KM za servise.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik