Indijci zainteresovani za ulaganje u Krivaju

Bez autora
Jan 28 2018

Vlada Federacije BiH je zadužila federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, zajedno s Federalnim pravobranilaštvom, sačini analizu ugovora i procesa koji se vode u Krivaji Mobel Zavidovići u stečaju i IP Krivaja Zavidovići u stečaju, vezano za Ugovor o prodaji nekretnina i pokretnih stvari i aneks I Ugovora, koji su zaključeni između IP Krivaja u stečaju i ortačke grupe, to jeste firmi “Marić” Žepče, Makro-Drvo Žepče, Prograd Žepče i FEDIS Zavidovići. Data je saglasnost Ministarstvu da koristi dokumentaciju kojom raspolažu advokati angažovani po punomoći stečajnog upravnika IP Krivaja u predmetu revizije pred Vrhovnim sudom FBiH protiv tuženih “Marić” Žepče, Makro-Drvo Žepče, Prograd Žepče i FEDIS Zavidovići. Saglasnost ovom ministarstvu data je i da angažuje ured advokata kod pripreme dokumentacije za radnje i podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na upoznavanje i postupanje protiv odgovornih osoba.

Indijci zainteresovani za ulaganje u KrivajuVlada Federacije BiH jučer je na hitnoj sjednici, zadužila federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, zajedno s Federalnim pravobranilaštvom, sačini analizu ugovora i procesa koji se vode u Krivaji Mobel Zavidovići u stečaju i IP Krivaja Zavidovići u stečaju, vezano za Ugovor o prodaji nekretnina i pokretnih stvari i aneks I Ugovora, koji su zaključeni između IP Krivaja u stečaju i ortačke grupe, to jeste firmi “Marić” Žepče, Makro-Drvo Žepče, Prograd Žepče i FEDIS Zavidovići.

Angažovanje advokata

Data je saglasnost Ministarstvu da koristi dokumentaciju kojom raspolažu advokati angažovani po punomoći stečajnog upravnika IP Krivaja u predmetu revizije pred Vrhovnim sudom FBiH protiv tuženih “Marić” Žepče, Makro-Drvo Žepče, Prograd Žepče i FEDIS Zavidovići.

Saglasnost ovom ministarstvu data je i da angažuje ured advokata kod pripreme dokumentacije za radnje i podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na upoznavanje i postupanje protiv odgovornih osoba.

Hašim Mujanović, načelnik Općine Zavidovići, kazao nam je da je ovo očekivana reakcija Vlade.

- Nadamo se da će u kratkom vremenskom roku pravosudni organi istražiti navode o počinjenom krivičnom djelu te da ćemo steći preduslove da možemo otvoriti proces za uvođenje novih privrednih subjekata u imovinu IP Krivaja radi pokretanje proizvodnje, rekao je Mujanović.

Investitori

On je objasnio da su pokrenuli razgovore sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za kupovinu dijelova IP Krivaja i angažman radnika ovog preduzeća u stečaju. Tako je za 2. februar najavljen dolazak ambasadora Indije u Zavidoviće vezano za ranije posjete privrednika iz kompanije Yaya Motors koji su zainteresovani za proizvodnju traktora, teških mašina i mašina za rudnike u pogonima IP Krivaja u stečaju.

Osim Indijaca, za pokretanje proizvodnje u dijelovima Krivaje zainteresovani su investitori iz Turske, Italije i Njemačke.

- Ortačka grupa je ušla sa predumišljajem kriminalne namjene da dođe do milionske imovine za minimalan novčani iznos, istakao je Hašim Mujanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik