Pet miliona KM za podršku lokalnim preduzećima

Bez autora
Feb 04 2018

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit Addiko Bank a.d. Banja Luka u iznosu od pet miliona eura s ciljem pružanja podrške rastu i razvoju malih preduzeća na lokalnom tržištu.Realizacija kreditne linije će se izvršiti dodjelom pojedinačnih dugoročnih kredita mikro klijentima, malim i srednjim preduzećima. Ograničeni izvori dugoročnih finasiranja u BiH i dalje su glavna prepreka za rast privatnog sektora, što ovoj kreditnoj liniji daje na značaju.

Pet miliona KM za podršku lokalnim preduzećimaEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit Addiko Bank a.d. Banja Luka u iznosu od pet miliona eura s ciljem pružanja podrške rastu i razvoju malih preduzeća na lokalnom tržištu.

Realizacija kreditne linije će se izvršiti dodjelom pojedinačnih dugoročnih kredita mikro klijentima, malim i srednjim preduzećima. Ograničeni izvori dugoročnih finasiranja u BiH i dalje su glavna prepreka za rast privatnog sektora, što ovoj kreditnoj liniji daje na značaju.

- Veoma smo zadovoljni započinjanjem i ovakve vrste saradnje sa Addiko Bank a.d. Banja Luka jer će nam omogućiti da podržimo razvoj ove banke i jačanje realne ekonomije. Zaista je bitno da se jača i podstiče angažman privatnih preduzetnika u Bosni i Hercegovini. Ovaj kredit je jedan takav primjer, a nadamo se će ih biti još više, kazao je Ian Brown, šef EBRD ureda za BiH.

Mario Ivanković, predsjednik Uprave Addiko Bank a.d. Banja Luka je istakao kako EBRD ovim finansiranjem pruža dodatnu podršku lokalnom bankarskom sektoru.

- Addiko Bank a.d. Banja Luka, kao jedan od značajnih tržišnih igrača, posvećena je unapređenju svog poslovanja i jačanju pozicije na tržištu. Drago nam je što će ovakva saradnja biti prvenstveno korištena za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća koji predstavljaju generator lokalne ekonomije, ali će također indirektno podržati i lokalne zajednice i njihov ekonomski razvoj, rekao je Ivanković.

EBRD je, od početka poslovanja u BiH, investirala više od dvije milijarde eura za više od 145 projekata u zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik