Ruski ortopedi merkaju Radaljsku banju

Bez autora
Feb 05 2018

Stručnjaci čuvenog Ortopedskog instituta u Moskvi, Leonid Nikolajevič Zubkov i Sodir Rahimovič Karimov, borave u Srbiji, kako bi preko Ministarstva zdravlja formalizovali saradnju u ovoj oblasti. Namera im je i da započnu proizvodnju proteza, orteza i uložaka za cipele, ali su, takođe, pokazali interesovanje i za kupovinu Radaljske banje kod Malog Zvornika. Pomagala najvišeg svetskog standarda, u Rusiji su znatno jeftinija nego u zapadnoevropskim zemljama, ali su naši građani, čak i ako su upoznati sa prednostima, mogli samo da ih kupuju na licu mesta. Renomirane stručnjake u Beogradu je dočekao doktor Zoran Lakočević, koji je široj javnosti prepoznatljiv kao dugogodišnji glavni lekar katarske kraljevske porodice.

Ruski ortopedi merkaju Radaljsku banjuStručnjaci čuvenog Ortopedskog instituta u Moskvi, Leonid Nikolajevič Zubkov i Sodir Rahimovič Karimov, borave u Srbiji, kako bi preko Ministarstva zdravlja formalizovali saradnju u ovoj oblasti. Namera im je i da započnu proizvodnju proteza, orteza i uložaka za cipele, ali su, takođe, pokazali interesovanje i za kupovinu Radaljske banje kod Malog Zvornika.

Pomagala najvišeg svetskog standarda, u Rusiji su znatno jeftinija nego u zapadnoevropskim zemljama, ali su naši građani, čak i ako su upoznati sa prednostima, mogli samo da ih kupuju na licu mesta. Renomirane stručnjake u Beogradu je dočekao doktor Zoran Lakočević, koji je široj javnosti prepoznatljiv kao dugogodišnji glavni lekar katarske kraljevske porodice.

- Naši gosti su izuzetno uspešni i izradom ortopedskih pomagala bave se na visokoj naučnoj osnovi. Više od 84 procenta naše dece ima problem sa kičmom i stopalima, ali i u odrasloj, zreloj dobi kod naših ljudi postoje tegobe - kaže, za "Novosti", dr Zoran Lakočević i dodaje da smatra da nam ruska tehnologija i te kako može pomoći.

Ruski stručnjaci, kako kažu, nisu razmišljali o kupovini banje dok nisu stigli u Srbiju i videli lečilište kod Malog Zvornika.

- Planiramo da sa srpskim prijateljima započnemo plasman i proizvodnju i pri kraju smo da preko zvaničnih organa završimo kompletnu proceduru. Ali, obišli smo i Radaljsku banju koja nam se izuzetno sviđa, zbog geografskog položaja, nadmorske visine i lekovite vode - priča nam Sodir Rahimovič Karimov.

Njegov kolega Leonid Nikolajevič Zubkov objašnjava da banjsko lečilište nije delatnost kojom se bave na državnom institutu, niti privatno. Primamljiva mu je ideja da rekonvalescente može da primi u okruženju netaknute prirode i ponudi im i drugačije načine terapije.

- Mi, građani Ruske Federacije došli smo u goste u Srbiju da razmotrimo mogućnosti za proizvodnju ortopedskih proizvoda. Dočekali su nas veoma srdačno, a mi se nadamo da ćemo svoje znanje i tehnologiju moći da podelimo sa srpskim narodom - kaže Leonid Zubkov.

Ruska delegacija, za dva-tri dana, koliko boravi u Srbiji, obišla je gotovo čitav Mačvanski okrug, a posebno im se svidelo područje uz reku Drinu. Upoznali su se, takođe, i sa geotermalnim potencijalom ravnice Mačve, gde postoje uslovi za banjsko lečenje, pa i za turizam najvišeg ranga.

Tradicija od 100 godina

Kada su ruski proizvodi u pitanju, ne radi se tek o klasičnoj izradi uložaka, već o pravoj nauci jer moskovski ortopedski institut ima tradiciju dugu preko 100 godina. Ručno, uloške izrađuju specijalno edukovani majstori, i to za svakoga pojedinačno. Trajnost im je od 10 do 15 godina, a nakon pregleda ortopeda, sitnom intervencijom mogu da se prilagođavaju stopalu na svakih šest meseci. Takođe, postoje namenske za svaku vrstu sporta, aktivnosti, deformiteta, povreda...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik