Major Tom u „tesli“ krstari svemirom, Tramp čestitao Masku

Bez autora
Feb 07 2018

Jutro posle velikog uspeha „Spejs iksa“ i uspešnog lansiranja „falkon hevija“, najsnažnije rakete današnjice, presabiraju se utisci.Američki predsednik Donald Tramp čestitao je na „fantastičnom uspehu“ osnivaču kompanije „Spejs iks“, Ilonu Masku, koji i dalje skoro da ne može da poveruje da je lansiranje prošlo uspešno. „Falkon hevi“ sinoć je postala najsnažnija raketa u upotrebi, koja će, daleko jeftinije od konkurencije, moći u svemir da odnese 64 tone tereta, što će omogućiti dalje istraživanje svemira i moguće odlaske ljudskih posada na druga nebeska tela.

Jutro posle velikog uspeha „Spejs iksa“ i uspešnog lansiranja „falkon hevija“, najsnažnije rakete današnjice, presabiraju se utisci. Američki predsednik Donald Tramp čestitao je na „fantastičnom uspehu“ osnivaču kompanije „Spejs iks“, Ilonu Masku, koji i dalje skoro da ne može da poveruje da je lansiranje prošlo uspešno.


Major Tom u „tesli“ krstari svemirom, Tramp čestitao Masku

„Falkon hevi“ sinoć je postala najsnažnija raketa u upotrebi, koja će, daleko jeftinije od konkurencije, moći u svemir da odnese 64 tone tereta, što će omogućiti dalje istraživanje svemira i moguće odlaske ljudskih posada na druga nebeska tela.

Jedini putnik na raketi bila je lutka u astronautskom odelu (popularno nazvana major Tom zbog lika iz pesme Space Oddity Dejvida Bouvija koja je sve vreme puštana tokom lansiranja) smeštena u Maskov „tesla roudster“„Spejs iks“ je objavio i nekoliko sjajnih fotografija električnog automobila dok kruži Van Alenovim pojasevima oko Zemlje.

Uprkos tome što centralni potisnik nije uspeo da bezbedno sleti na okeansku baržu, čitava misija je označena kao izuzetan uspeh.

„Još pokušavam da shvatim šta se sve desilo. Sve mi je delovalo neverovatno. Sve vreme pred lansiranje imao sam sliku eksplozije u glavi, ali se to, srećom, nije desilo“, rekao je Mask na konferenciji posle lansiranja.

Brojne pohvale i čestitke počele su da pristižu posle uspešnog lansiranja, a među njima je bio i predsednik SAD Donald Tramp, koji je čitav događaj nazvao „vrhuncem američkog progresa“.

„Čestitam Ilonu Masku i 'Spejs iksu' na uspešnom lansiranju 'falkon hevija'. Ovo dostignuće, zajedno sa Nasinim komercijalnim i međunarodnim partnerima, nastavlja da predstavlja američku genijalnost u najboljem svetlu“, istakao je američki predsednik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik