Za Telenor zainteresovana češka PPF grupa

Bez autora
Feb 08 2018

Za Telenorove kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi zainteresovan je investicioni fond PPF, grupa u vlasništvu najbogatijeg Čeha Petra Kelnera. Njegova kompanija upravlja imovinom vrednom oko 35 milijardi dolara, a u telekomunikacioni biznis ušli su 2013. godine kupovinom 65,9 odsto češkog telekoma O2 za blizu 2,5 milijardi dolara od španskog giganta Telefonike. PPF grupa je takođe i vlasnik kompanije CETIN koja se bavi telekomunikacionom infrastrukturom. Kompanija O2 je u 2016. godini imala prihode od 1,4 milijarde evra. U PPF grupi su odbili da komentarišu informaciju da pregovaraju o preuzimanju Telenorovih kompanija u CEE, dok je Telenor još prilikom objavljivanja informacije da su dobili ponudu, poručio da neće komentarisati ništa na ovu temu dok ne procene kvalitet ponude do kraja tromesečja.

Za Telenor zainteresovana češka PPF grupaZa Telenorove kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi (Srbija, CG, Mađarska i Bugarska) zainteresovan je investicioni fond PPF, grupa u vlasništvu najbogatijeg Čeha Petra Kelnera, nezvanično saznaje Danas.

Njegova kompanija upravlja imovinom vrednom oko 35 milijardi dolara, a u telekomunikacioni biznis ušli su 2013. godine kupovinom 65,9 odsto češkog telekoma O2 za blizu 2,5 milijardi dolara od španskog giganta Telefonike. PPF grupa je takođe i vlasnik kompanije CETIN koja se bavi telekomunikacionom infrastrukturom.

Kompanija O2 je u 2016. godini imala prihode od 1,4 milijarde evra.

U PPF grupi su odbili da komentarišu informaciju da pregovaraju o preuzimanju Telenorovih kompanija u CEE, dok je Telenor još prilikom objavljivanja informacije da su dobili ponudu, poručio da neće komentarisati ništa na ovu temu dok ne procene kvalitet ponude do kraja tromesečja.

Inače u srpskim medijima se pojavila spekulacija da je zainteresovana kompanija koja je podnela ponudu Telenoru u stvari američki investicioni fond KKR koji u vlasništvu na teritoriji bivše Jugoslavije ima Junajted grupu, a čiji je najveći deo kablovski operater SBB. Takođe prema pisanju medija u regionu, radi se o ponudi od oko dve milijarde evra, bez mađarskog ogranka.

Prema proceni Dragovana Milićevića, vlasnika konsultantske kuće ADM konsalting i bivšeg državnog sekretara Ministarstva trgovine i telekomunikacija, samo Telenor u Srbiji vredi oko 1,34 milijarde evra.

On je ovu računicu izveo na osnovu finansijskih izveštaja ove kompanije u poslednje tri godine i kretanja na tržištu telekomunikacionih usluga, kao i pokazateljima za prosečne vrednosti cele industrije.

„Srpsko tržište telekomunikacionih usluga je oligopolskog tipa na kome posluju tri velika sistema, Telenor, MTS Telekom i VIP mobajl. Tržište telekomunikacija u Srbiji procenjeno je na bazi preciznih i relevantnih podataka „Ankete o potrošnji domaćinstava“ za period 2011-2016 godine koju sprovodi Republički zavod za statistiku Srbije. Za prethodnih šest godina tržište telekomunikacionih usluga koje obuhvata mobilnu telefoniju, internet i fiksnu telefoniju je poraslo za 100 odsto. Istovremeno rast poslovanja Telenora nije rastao brzinom kojom raste tržište. Prosečna godišnja stopa rasta Telenorovog poslovanja poslednje tri godine bila je nešto preko jedan odsto“, kaže Milićević.

Njegova analiza pokazuje da Telenor Srbija ima veći odnos ukupnih obaveza i kapitala od proseka industrije, ali da ima i veću stopu prinosa na kapital.

Prema nedavno objavljenim podacima za 2017. godinu, Telenor je u Srbiji Crnoj Gori (koje ova kompanija vodi zajedno iako su odvojene kompanije) ostvario ukupne prihode od 418 miliona evra što je rast od 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Istovremeno EBITDA (zarada pre plaćanja poreza, kamata i amortizacije) je iznosila 156 miliona evra, dok je operativni profit 97,5 miliona evra. U toku prošle godine Telenor je smanjio broj mobilnih pretplatnika za 135.000 i imao ih je na kraju godine 3,16 miliona. Rast prihoda, prema objašnjenju Telenora ostvaren je zahvaljujući većoj prodaji mobilnih telefona, a veća dobit ostvarena je dobrim delom i zbog smanjenja operativnih troškova.

Kompanija u Mađarskoj ostvarila je prihode od 497 miliona evra i operativnu dobit od 102 miliona evra, dok je u Bugarskoj prihod iznosio 345 miliona evra sa operativnim profitom od 64 miliona evra.

Iako srpska kompanija prema Milićeviću danas vredi oko 1,34 milijarde evra, Telenor je 2006. godine platio Mobi 63 1,5 milijardi evra, pa sada ima kompaniju koja vredi oko 170 miliona evra manje.

„Mislim da je pre svega Telenor tada preplatio Mobi 63. Treba imati u vidu da je tada telekomunikaciono tržište bilo daleko manje, a većina današnjih servisa koje kompanije pružaju tada nije ni postojala“, napominje Milićević dodajući da se radi o gruboj proceni, ali da prava vrednost kompanije ne bi trebalo da odstupa za više od 10 odsto pozivajući se na metodologiju profesora njujorškog univerziteta Stern Asvata Damodarana. Takođe, Telenor Srbija je u prethodnoj deceniji ostvarivao dobit i isplaćivao dividende matici.

Telenor je u prošli petak objavio da je dobio „netraženu ponudu od investitora za kompanije u CIE“ i saopštio da će procenjivati ponudu u prvom kvartalu 2018 kako bi sagledao najveću korist za akcionare kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik