Proizvodnja raste, ali uvoz i dalje cvjeta

Bez autora
Feb 11 2018

Konditorska industrija u BiH bilježi trend rasta, te je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS-a, u 2016. godini proizvedeno 24,6 hiljada tona konditorskih proizvoda samo u ovom bh. entitetu. Rast je primjetan od 2000. godine, kada je proizvedeno 1,5 hiljada tona do 2005. kada je bilo 8,8 hiljada tona, što je nastavljeno i 2013. sa 14,8 hiljada tona i 2014. godine - 20 hiljada tona. Sa stanovišta profitabilnosti i kvaliteta proizvoda, konditorski proizvodi imaju već izgrađenu kvalitetnu robnu marku, što pokazuju podaci o izvozu konditorskih proizvoda u zemlje EU, SAD, Kanadu, Australiju i Saudijsku Arabiju. Uspjeh konditorske industrije zasniva se i na kvalitetnoj politici razvoja, u smislu da se u pojedinim firmama sva ostvarena dobit ulaže u razvojne programe i povećanje proizvodnje, kazao je Slavko Stevanović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duhansku industriju RS-a.

Proizvodnja raste, ali uvoz i dalje cvjetaKonditorska industrija u BiH bilježi trend rasta, te je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS-a, u 2016. godini proizvedeno 24,6 hiljada tona konditorskih proizvoda samo u ovom bh. entitetu.

Rast je primjetan od 2000. godine, kada je proizvedeno 1,5 hiljada tona do 2005. kada je bilo 8,8 hiljada tona, što je nastavljeno i 2013. sa 14,8 hiljada tona i 2014. godine - 20 hiljada tona.

Razvojni programi

- Sa stanovišta profitabilnosti i kvaliteta proizvoda, konditorski proizvodi imaju već izgrađenu kvalitetnu robnu marku, što pokazuju podaci o izvozu konditorskih proizvoda u zemlje EU, SAD, Kanadu, Australiju i Saudijsku Arabiju. Uspjeh konditorske industrije zasniva se i na kvalitetnoj politici razvoja, u smislu da se u pojedinim firmama sva ostvarena dobit ulaže u razvojne programe i povećanje proizvodnje, kazao nam je Slavko Stevanović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duhansku industriju RS-a.

Uz sve probleme s kojima se i inače susreću privredna društva, kod konditora je, kako nam je rekao Stevanović, izraženiji problem negativnih efekata u promjenama kursa stranih valuta, jer su u velikoj mjeri uvozno zavisni sa sirovinama koje se ne proizvode u našoj zemlji (čokolada, kakao) ili se proizvode u neznatnim količinama u odnosu na njihove potrebe (orasi, lješnjaci...).

Kada su u pitanju kakao i proizvodi od kakaa, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2017. je izvezeno ukupno 4.864.679 kilograma vrijednosti 25.203.891 KM, i to najviše u Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Hrvatsku, a uvezeno je 19.774.036 kilograma vrijednosti 154.998.662 KM. Najviše smo ove proizvode uvozili iz Hrvatske, Srbije, Poljske, Turske i Njemačke.

Potražnja

- Nepovoljan robni bilans proizlazi, između ostalog, jer se u grupi uvoznih proizvoda nalaze kakao i čokolada kao sirovina u proizvodnji konditorskih proizvoda, ali svakako i zbog male proizvodnje u odnosu na tražnju na domaćem i inostranom tržištu, što je naročito izraženo u Federaciji BiH, gdje imamo znatno manju proizvodnju konditorskih proizvoda nego kod nas, zaključio je Stevanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik