Manje sive ekonomije, bolje prikupljanje prihoda

Bez autora
Feb 11 2018

Preliminarni podaci Studije o stanju sive ekonomije u Srbiji govore da je nivo sive ekonomije u zemlji smanjen proteklih godina, izjavio je danas potpredsednik Saveza za fer konkurenciju Vladimir Tipsarević. On kaže da je opšti utisak da je stanje na polju sive ekonomije bolje i da se to vidi, kaže, kroz bolje prikupljanje prihoda. Međutim, tačni podaci i brojke biće poznati na Nacionalnoj konferenciji o suzbijanju sive ekonomije koja će se održati 20. februara u Beogradu u organizaciji NALEDA i Saveza za fer konkurenciju, podršku Nemačke razvojne saradnje i u partnerstvu sa Vladom Srbije. To je prva takva studija od 2013. godine i poslužiće da se na objektivan način sagleda gde je Srbija trenutno u tom smislu.

Manje sive ekonomije, bolje prikupljanje prihodaPreliminarni podaci Studije o stanju sive ekonomije u Srbiji govore da je nivo sive ekonomije u zemlji smanjen proteklih godina, izjavio je danas potpredsednik Saveza za fer konkurenciju Vladimir Tipsarević.

On kaže da je opšti utisak da je stanje na polju sive ekonomije bolje i da se to vidi, kaže, kroz bolje prikupljanje prihoda.

Međutim, tačni podaci i brojke biće poznati na Nacionalnoj konferenciji o suzbijanju sive ekonomije koja će se održati 20. februara u Beogradu u organizaciji NALEDA i Saveza za fer konkurenciju, podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i u partnerstvu sa Vladom Srbije.

"To je prva takva studija od 2013. godine i poslužiće da se na objektivan način sagleda gde je Srbija trenutno u tom smislu", kaže Tipsarević.

Cilj rada Saveta za fer konkurenciju koji deluje unutar NALEDA je da se do 2020. godine nivo sive ekonomije u Srbiji spusti na nivo kakav su imale zemlje centralne i istočne Evrope u trenutku uključivanja u EU.

"Ulazimo u period revizije nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i za jednu takvu reviziju jako je bitno da imamo objektivne kriterijume na osnovu kojih možemo da vidimo kakve su efekte imale dosadašnje mere i aktivnosti", objašnjava on.

Što se tiče edukativne kampanje čiji je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" sastavni deo, kompanije okupljene u okviru Saveza za fer konkurenciju će i ove godine podržati kampanju.

"Do sada smo prikupili preko 200.000 evra i ta cifra će sigurno vremenom rasti. Konačni cilj kampanje je da se pojača svest građana i privrede o štetnim dejstvima sive ekonomije", kaže Tipsarević.

On je pozvao sve kompanije u Srbiji da se priključe akciji i podsetio da je prošli ciklus nagradne igre samo kroz poreske prihode doneo budžetu 73 miliona evra prihoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik