Manja proizvodnja struje zbog suše

Bez autora
Feb 12 2018

Termoelektrana Pljevlja i hidroelektrane Perućica i Piva su u prošloj godini, koju je zbog dugog sušnog perioda karakterisala veoma niska hidroproizvodnja, proizvele ukupno 2,19 hiljada gigavat sati električne energije, što je 786 GWh manje od plana. Iz Sektora za korporativne komunikacije Elektroprivrede su saopštili da je veoma loša hidrološka situacija, zbog ekstremno male količine padavina koja je trajala skoro više od godinu, prozrokovala nedostatak dotoka. To je razlog i prepolovljene proizvodnje elektične energije iz hidroelektrana u prošloj godini. TE Pljevlja je proizvela 1,27 hiljada GWh, što je skoro na nivou plana, dok su hidroelektrane Perućica i Piva proizvele ukupno 922 GWh, odnosno 55 odsto od planirane proizvodnje.

Manja proizvodnja struje zbog sušeTermoelektrana (TE) Pljevlja i hidroelektrane Perućica i Piva su u prošloj godini, koju je zbog dugog sušnog perioda karakterisala veoma niska hidroproizvodnja, proizvele ukupno 2,19 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, što je 786 GWh manje od plana.

Iz Sektora za korporativne komunikacije Elektroprivrede (EPCG) agenciji Mina-business su saopštili da je veoma loša hidrološka situacija, zbog ekstremno male količine padavina koja je trajala skoro više od godinu, prozrokovala nedostatak dotoka.

"To je razlog i prepolovljene proizvodnje elektične energije iz hidroelektrana u prošloj godini", kazali su iz EPCG.

TE Pljevlja je proizvela 1,27 hiljada GWh, što je skoro na nivou plana, dok su hidroelektrane Perućica i Piva proizvele ukupno 922 GWh, odnosno 55 odsto od planirane proizvodnje.

Iz EPCG su saopštili da, kada bi se posmatrala ukupna količina padavina za 12 mjeseci prošle godine na slivnom području rijeke Zete, oko 1,6 hiljada litara po metru kvadratnom ili 80 odsto od prosjeka, na prvi pogled moglo zaključiti da godina i nije bila tako sušna.

"Treba međutim imati u vidu činjenicu da je tokom decembra na teritoriji Nikšića ukupno palo 489 litara po metru kvadratnom vodenog taloga, što je 250 litara po kvadratu više od višegodišnjeg prosjeka.

"Potvrda takve situacije je i ostvarena proizvodnja u hidroelektrani Perućica, koja je tokom decembra bila oko 200 GWh električne energije, što je 36 odsto ukupne godišnje proizvodnje, sve iz dotoka“, objasnili su iz EPCG.

Iz EPCG su kazali da se u dvije uzastopne godine, tokom decembra, bilježe dva ekstrema vezana za količinu padavina. U decembru 2016. godine bilo je nula litara po metru kvadratnom, a naredne u istom mjesecu 489 litara.

"Posmatrajući prošlu godinu, i pored kapitalnog remonta agregata u hidroelektrani Piva, kao i redovnih remonta, suša je glavni razlog što je proizvodnja iz hidroelektrana podbacila, i u sumi je 55 odsto od planirane proizvodnje“, smatraju u EPCG.

Iz EPCG su naveli da početak ove godine ukazuje da bi godina trebalo da bude bar na nivou bilansnog plana.

"Ukupno je planirano da TE Pljevlja i hidroelektrane Perućica i Piva proizvedu tri hiljade GWh električne energije“, precizirali su iz EPCG.

Hidrološke prilike tokom decembra prošle godine popravile su nivoe akumulacija, pa je situacija, kako su objasnili, nešto bolja ako se upoređuje sa bilansom.

"Proizvodne jedinice su spremne, što nam daje za pravo, da smo optimisti kada je u pitanju ova godina“, zaključili su iz EPCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik