Radnici iz Indije i Vijetnama dolaze u Bugarsku

Bez autora
Feb 13 2018

Bugarski poslodavci zatražili su od države da im omogući uvoz radne snage iz Indije, Vijetnama i drugih zemalja izvan EU na najmanje dvije godine, a ne kao do sada do godinu dana.U slučaju angažovanja radnika iz udaljenih zemalja, naprimjer iz Indije i Vijetnama, transportni troškovi do Bugarske ozbiljno utiču na finansijsko opterećenje poslodavca i za njih će biti povoljnije da se ti troškovi raspodjele u dužem vremenskom periodu. Poslodavci traže i da se dozvole za rad strancima daju u roku od dvije sedmice, a ne kao do sada za mjesec dana.

Radnici iz Indije i Vijetnama dolaze u BugarskuBugarski poslodavci zatražili su od države da im omogući uvoz radne snage iz Indije, Vijetnama i drugih zemalja izvan EU na najmanje dvije godine, a ne kao do sada do godinu dana.

U slučaju angažovanja radnika iz udaljenih zemalja, naprimjer iz Indije i Vijetnama, transportni troškovi do Bugarske ozbiljno utiču na finansijsko opterećenje poslodavca i za njih će biti povoljnije da se ti troškovi raspodjele u dužem vremenskom periodu, pišu poslodavci.

Poslodavci traže i da se dozvole za rad strancima daju u roku od dvije sedmice, a ne kao do sada za mjesec dana.

Oni strahuju da će ostati bez radnika, budući da je 2016. godine u penziju otišlo 107.078 osoba, a da je 2017. godine srednju školu završilo jedva 54.346 učenika.

Prema istraživanjima, 49 odsto firmi planira na zaposli nove radnike, a 29 smatra da postoji takva vjerovatnoća.

Samo u posljednjih desetak dana poslodavci su ponudili 9.511 slobodnih radnih mjesta, piše sofijski dnevnik "24 časa".

Bugarska je od 2007. godine članica EU i veliki broj njenih radnika napustilo je zemlju i otišlo u bogatije evropske zemlje.

Sa nedostatkom radne snage suočavaju se i druge evropske zemlje, pa tako u Rumuniji postoje fabrike čiji su radnici isključivo stranci.

U Poljskoj radi više od milion Ukrajinaca, a stranci čine oko 17 odsto svih zaposlenih u NJemačkoj.

Bugarska vlada reagovala je i predložila izmjene u zakonu o radnoj migraciji i mobilnosti, povećavši angažovanje stranaca sa 10 na 20 procenata od ukupnog broja zaposlenih, a u malim preduzećima do 35 odsto.

Bugarska je od 1. januara do 30. novembra prošle godine izdala ukupno 3.275 "plavih" dozvola za rad strancima izvan EU.

Najviše ih je iz Srbije, Ukrajine, Turske, SAD i Rusije, a dozvole za rad u Bugarskoj dobili su i Indijci, Kinezi i Makedonci.

Stopa nezaposlenosti u Bugarskoj iznosi 5,9 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik