EPCG član SEEPEX-a ove godine

Bez autora
Feb 13 2018

Elektroprivreda Crne Gore zvanično će postati član srbijanske berze električne energije SEEPEX u drugoj polovini ove godine, kazao je izvršni direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović. On je rekao da će ta saradnja predstavljati dobitak za obje kompanije. EPCG će kao proizvodna kompanija, uz minimum rizika, ponuditi proizvod i proširiti portfolio na novom i većem tržištu, dok će SEEPEX povećati likvidnost uvođenjem značajnog učesnika na dan-unaprijed tržištu, istakao je Mladenović. Kako naglašava, EPCG će kroz sistem razmjene dobara koji se na njihovoj berzi vrši putem usluga najznačajnije evropske kompanije u toj oblasi, ECC AG, imati finansijsko poravnanje i kriling već u danu trgovine.

EPCG član SEEPEX-a ove godineElektroprivreda Crne Gore (EPCG) zvanično će postati član srbijanske berze električne energije (SEEPEX) u drugoj polovini ove godine, kazao je Dnevnim novinama izvršni direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović. On je, u razgovoru za ovaj list, rekao da će ta saradnja predstavljati dobitak za obje kompanije.

"EPCG će kao proizvodna kompanija, uz minimum rizika, ponuditi proizvod i proširiti portfolio na novom i većem tržištu, dok će SEEPEX povećati likvidnost uvođenjem značajnog učesnika na dan-unaprijed tržištu", istakao je Mladenović.

Kako naglašava, EPCG će kroz sistem razmjene dobara koji se na njihovoj berzi vrši putem usluga najznačajnije evropske kompanije u toj oblasi, ECC AG, imati finansijsko poravnanje i kriling već u danu trgovine. To znači da će novac od prodaje električne energije biti na računu i prije fizičke isporuke.

Prema najavama od ranije, EPCG je trebalo na srbijansku berzu da stupi do kraja prošle godine. Međutim, taj postupak je prolongiran iz tehničkih razloga.

U SEEPEX-U smatraju da će na trgovinu uticati i skoro puštanje u pogon podmorskog kabla čija je izgradnja, kako ocjenjuju, važan preduslov za dalji porast likvidnosti veleprodajnog i spot tržišta (onog na kojem se trguje po dnevnoj cijeni).

"Puštanje u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije čini dalji podsticaj razvoju regionalnog tržišta električne energije u Jugoistočnoj Evropi, što će uticati na prisustvo velikih italijanskih kompanija na našem tržištu. Takođe, najavljeno uspostavljanje crnogorskog i albanskog organizovanog tržišta omogućiće potencijalno spajanje nacionalnih tržišta sa zapadnom Evropom preko visokonaponskog kabla", objasnio je Mladenović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik