I Zagreb od 1. ožujka na trasi regionalnoga Sava Expressa

Bez autora
Feb 13 2018

Javna transportna željeznička poduzeća iz regije žele bolju suradnju i veći dio prijevozničkog kolača, zaključak je sastanka direktora željezničkih operatera iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore te Makedonije proteklog tjedna u Portorožu. Dogovoreno je pokretanje projekta Sava Express, odnosno novog vlaka koji će krenuti već 1. ožujka na relaciji Ljubljana - Beograd, a trebao bi ponuditi pouzdane redovne veze, kraće tranzitno vrijeme i kvalitetniju uslugu. Naime, kako je rečeno u Portorožu, željeznički promet na nekadašnjem desetom koridoru, odnosno planiranom Alpsko-Zapadno balkanskom koridoru, nakon 1990. godine pao je za 92% pa je potencijal za povećanje prijevoza robe željeznicom velik.

I Zagreb od 1. ožujka na trasi regionalnoga Sava ExpressaJavna  transportna željeznička poduzeća iz regije žele bolju suradnju i veći dio prijevozničkog kolača, zaključak je sastanka direktora željezničkih operatera iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore te Makedonije proteklog tjedna u Portorožu.

Dogovoreno je pokretanje projekta Sava Express, odnosno novog vlaka koji će krenuti već 1. ožujka na relaciji Ljubljana - Beograd, a trebao bi ponuditi pouzdane redovne veze, kraće tranzitno vrijeme i kvalitetniju uslugu.

Naime, kako je rečeno u Portorožu, željeznički promet na nekadašnjem desetom koridoru, odnosno planiranom Alpsko-Zapadno balkanskom koridoru, nakon 1990. godine pao je za 92% pa je potencijal za povećanje prijevoza robe željeznicom velik.

Novim direktnim teretnim vlakom države EU bit će bolje povezane s drugim državama regije. U HŽ Cargu pozdravljaju zajedničku inicijativu koja za cilj ima razvoj i optimizaciju željezničkog prijevoza na nekadašnjem desetom koridoru.

"Novi projekt Sava Express će imati pozitivne učinke kroz sinergiju svih potpisnika. Kvalitetnim zajedničkim projektima može se podići kvaliteta usluge i tako pridobiti robne tokove s drugih koridora na nekadašnji deseti koridor. Sve to će doprinijeti i razvoju luka, koje gravitiraju nekadašnjem desetom koridoru", kazao je Goran Zeba, direktor tehnologije HŽ Carga.

Nakon više od 20 godina stagnacije poslovna aktivnost teretnih željezničkih prijevoznika u stalnom je porastu od 2013., kada je liberalizirano tržište željezničkih usluga.

Naime, kako ističu u hrvatskoj regulatornoj mrežnoj agenciji HAKOM, ukupna količina prevezene robe u Hrvatskoj je samo u zadnjem tromjesečju 2017. porasla za 27% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istoj vremenskoj usporedbi povećano je korištenje željezničke infrastrukture za 3% više vlak kilometara, što je osnovni pokazatelj korištenja minimalnog pristupnog paketa. Upravitelj infrastrukture, osim povećanja korištenja minimalnog pristupnog paketa, imao je značajno povećanje korištenja uslužnih objekata kolosijeka za garažiranje i to za 75%.

Novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili su ukupno 94 posto više tonskih kilometara u trećem tromjesečju. Kada govorimo o usporedbi istih razdoblja, primjećuje se i povećanje rada povijesnog teretnog željezničkog prijevoznika HŽ Carga, koji je ostvario 11% više tonskih kilometara. Na ukupnom tržištu teretnog željezničkog prijevoza udio novih teretnih prijevoznika iznosi 31%, što je povećanje za 6% u odnosu na prethodno tromjesečje i 15% više u usporedbi s istim tromjesečjem godine  prije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik