BiH tek treća u regiji, gorivo sada jeftinije u Makedoniji i Bugarskoj

Bez autora
Feb 13 2018

Skuplje gorivo, plin, namirnice, cigarete, vozački ispiti, registracija vozila te drugi proizvodi i usluge ove godine dodatno otežavaju ionako tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Cijene na crpkama Od 1. veljače ove godine bh. vozači toče gorivo po novim cijena, uvećanim za dugo najavljivano povećanje trošarina u iznosu od 0,15 KM (+PDV). Zakon o trošarinama, čije se usvajanje pravdalo “zamahom cestogradnje”, učinio je da gorivo u BiH više ne bude najjeftinije u regiji. Zapravo, dizel je odranije bio jeftiniji u Makedoniji, a novost je da su cijene obiju vrsta goriva u BiH sada veće nego u Bugarskoj.

BiH tek treća u regiji, gorivo sada jeftinije u Makedoniji i BugarskojSkuplje gorivo, plin, namirnice, cigarete, vozački ispiti, registracija vozila te drugi proizvodi i usluge ove godine dodatno otežavaju ionako tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Cijene na crpkama Od 1. veljače ove godine bh. vozači toče gorivo po novim cijena, uvećanim za dugo najavljivano povećanje trošarina u iznosu od 0,15 KM (+PDV).

Zakon o trošarinama, čije se usvajanje pravdalo “zamahom cestogradnje”, učinio je da gorivo u BiH više ne bude najjeftinije u regiji. Zapravo, dizel je odranije bio jeftiniji u Makedoniji, a novost je da su cijene obiju vrsta goriva u BiH sada veće nego u Bugarskoj, pokazuju analize cijena koje je uradio portal radiosarajevo.ba.

Doduše, stanje na bh. crpkama je šaroliko. Cijene bezolovnoga benzina BMB-95 (EN 228) i Euro 5 dizela (EN 590) kreću se u rasponu od 2,04 do 2,21 KM, međutim, najčešće iznose 2,16 KM. No, bez obzira na to uzme li se u razmatranje najniža, najviša ili srednja vrijednost, cijene goriva u BiH i dalje su među najnižima u regiji, zajedno s Makedonijom i Bugarskom.

Prosječne cijene benzina i dizela u zemljama regije 7. veljače 2018. iznosile su za benzin BM 95 u Grčkoj 3,12 KM, Albaniji 2,63, Hrvatskoj 2,63, Crnoj Gori 2,56, Sloveniji 2,52, Srbiji 2,39, Mađarskoj 2,32, Rumunjskoj 2,24, Makedoniji 2,16, BiH 2,16 te Bugarskoj 2,10 KM.

Cijena eurodizela iznosi u Grčkoj 2,70 KM, Albaniji 2,61, Srbiji 2,53, Sloveniji 2,46, Hrvatskoj 2,43, Mađarskoj 2,36, Crnoj Gori 2,35, Rumunjskoj 2,29, BiH 2,16, Bugarskoj 2,12 te Makedoniji 1,89 KM. Razlike u plaćama Međutim, kad se govori o cijenama goriva, treba uzeti u obzir prosječne zarade u svakoj zemlji jer razlika u cijeni goriva ne predstavlja ništa u odnosu na dva ili tri puta veće plaće.

Prosječna plaća prošle godine u RH bila je 813,17 eura, Crnoj Gori 510 eura, BiH 439 eura, a u Srbiji 409,63 eura. Najveće plaće bile su u Sloveniji - 1050,78 eura, dok je najmanja bila u Makedoniji - 372,55 eura.

Cijene goriva u BiH najniže su u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari. I istina je ako se cijena promatra sama za sebe, međutim, ako se usporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je kod nas među najskupljim.

Iz udruga potrošača naglašavaju kako se cijena nekog proizvoda ne može promatrati izolirano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Zato, kako ističu, ne stoje prilično česte ocjene da je, u usporedbi sa zemljama okruženja, gorivo u BiH najjeftinije.

- Ono jest najjeftinije kada se promatra njegova cijena na benzinskim crpkama u različitim državama. Međutim, kad se ta cijena dovede u vezu s plaćama i mirovinama, jasno je kako je gorivo u BiH skuplje nego u mnogim zemljama regije - tvrde iz udruga potrošača. Kada se usporede cijene goriva i mjesečna primanja, građani BiH svojim prosječnim plaćama i mirovinama mogu kupiti znatno manje goriva od stanovnika većine država u okruženju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik