U BiH posluje 667 brzorastućih kompanija

Bez autora
Feb 13 2018

Prema najnovijem istraživanju LRC BIS-a, u Bosni i Hercegovini posluje 667 brzorastućih kompanija. Koliko su važne, dovoljno govore i podaci o njihovom izvozu.Bosna i Hercegovina je u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednosti većoj od devet milijardi KM, a 667 brzorastućih kompanija u BiH učestvovalo je u tom izvozu preko milijardu, što je gotovo 12% ukupnog izvoza BiH. Riječ je o značajnom porastu ukupnog izvoza brzorastućih kompanija od 22% u odnosu na godinu prije.

U BiH posluje 667 brzorastućih kompanijaPrema najnovijem istraživanju LRC BIS-a, u Bosni i Hercegovini posluje 667 brzorastućih kompanija.

Koliko su važne, dovoljno govore i podaci o njihovom izvozu. Bosna i Hercegovina je u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednosti većoj od devet milijardi KM, a 667 brzorastućih kompanija u BiH učestvovalo je u tom izvozu preko milijardu, što je gotovo 12% ukupnog izvoza BiH. Riječ je o značajnom porastu ukupnog izvoza brzorastućih kompanija od 22% u odnosu na godinu prije.

Brzorastuće kompanije najčešće dolaze iz velikih ekonomskih središta gdje postoje znatno kvalitetniji uslovi za inovacije i rast, mada brojne od ovih poslovnih zvijezda ostvaruju sjajne rezultate bez obzira na to u kojoj regiji posluju. Prema najnovijim analizama LRC BISa, u Kantonu Sarajevo je najviše brzorastućih kompanija, njih 157 od ukupno 667.

One su u 2016. godini ukupno ostvarile skoro 1,6 milijardi KM prihoda, što je za 17% više u odnosu na godinu prije, te izvezle više od 178 miliona KM, što je više za 34%. U 2016. ove kompanije su zapošljavale 8.078 radnika, što je povećanje za 25% u odnosu na prethodnu godinu.

Po broju brzorastućih kompanija slijede Tuzlanski kanton sa 106, koje su ostvarile ukupno 1,5 milijardi KM prihoda i izvezle 181 milion KM. Sa 93 brzorastuće kompanije banjalučka regija je na trećem mjestu, po čemu je i vodeća u Republici Srpskoj. Ove kompanije su u 2016. ostvarile preko 347 miliona KM ukupnog prihoda i ukupno izvezle oko 86 miliona KM. Iako su izvorno vezane za ova područja po osnivanju, brzorastuće kompanije u BiH prilično ih lako nadilaze i posluju na regionalnim, evropskim pa i svjetskim tržištima.

Jedna od takvih je i "City šped" sa sjedištem u Sarajevu. Ova brzorastuća kompanija, dostavljajući robu i distribuirajući je širom svijeta bilježi stalni rast prihoda i zaposlenih. Osnivač je Mirza Klico, koji u razgovoru za "Poslovne novine" kaže da kompanija mora biti izvrsna u onome što radi da bi ostvarila brzi rast.

"Nama se dešavalo da je klijentu hitno potrebna roba iz inozemstva, a mi tu robu dostavimo brzo iznad svih očekivanja. To nam daje prednost, kao i niz drugih različitih čimbenika koji su doveli do brzog rasta kompanije. Jedan od ključnih faktora za napredovanje je i 'žar u poslu'. Ako se ne prepoznajete ili ne pronalazite u nekom biznisu, nemojte gubiti vrijeme", kazao je Klico.

Među izvoznicima značajnu ulogu ima i tešanjski "Madi", koji takođe bilježi brzi rast u proteklim godinama. Direktor ove kompanije Maid Jabandžić posebno je istakao značaj dozvole za izvoz piletine u EU.

Moderna ekonomija praktično je nezamisliva bez brzorastućih kompanija koje imaju presudan uticaj na rast zapošljavanja i razvoj. To su većinom mala i srednje kompanije kojima kontinuirano u tri godine rastu prihodi, broj zaposlenih, dobiti itd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik