Od polugodišta petaci i šestaci uče programiranje

Bez autora
Feb 13 2018

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanović, direktor Fondacije "Petlja" Nebojša Vasiljević i izvršni direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Veronika Tasić Vušurović posetili su danas OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, gde su prisustvovali času "Informatike i računarstva", na kojem se koristio interaktivni portal Petlja u nastavi programiranja. U drugom polugodištu đaci petog i šestog razreda počeli su da uče programiranje. U petom razredu "Informatika i računarstvo" je od ove školske godine obavezan predmet, dok se u šestom razredu ovaj predmet uči kao izborni po novom nastavnom programu koji obuhvata programiranje. Kao pomoć nastavnicima i učenicima, portal Petlja pruža besplatne, interaktivne materijale za učenje programiranja koji su u potpunosti prilagođeni učenicima V i VI razreda i dostupni na srpskom jeziku.

Od polugodišta petaci i šestaci uče programiranjePomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanović, direktor Fondacije "Petlja" Nebojša Vasiljević i izvršni direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Veronika Tasić Vušurović posetili su danas OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, gde su prisustvovali času "Informatike i računarstva", na kojem se koristio interaktivni portal Petlja u nastavi programiranja.

U drugom polugodištu đaci petog i šestog razreda počeli su da uče programiranje. U petom razredu "Informatika i računarstvo" je od ove školske godine obavezan predmet, dok se u šestom razredu ovaj predmet uči kao izborni po novom nastavnom programu koji obuhvata programiranje.

Kao pomoć nastavnicima i učenicima, portal Petlja pruža besplatne, interaktivne materijale za učenje programiranja koji su u potpunosti prilagođeni učenicima V i VI razreda i dostupni na srpskom jeziku.

Tokom posete školi, pomoćnik ministra prosvete, zadužen za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović rekao je da je programiranje danas neizostavni deo obrazovanja svuda u svetu, pa i u Srbiji.

Stojanović je ocenio da se danas na času videlo da deca zaista uživaju u nastavi, i istakao da se od njih traži da razumeju ono što uče, a ne samo da reprodukuju.

On je takođe naglasio da se oblast informatike brzo menja i da je potrebna kontinuirana obuka nastavničkog kadra.

Direktor Fondacije "Petlja" Nebojša Vasiljević poručio je da je razumevanje algoritama i umeće algoritamskog izražavanja potrebno svakom detetu, kao i da je programiranje danas globalno gledano važan deo opšteg obrazovanja.

Fondacija "Petlja" nastoji da prati taj trend. Materijali koji su dostupni na petlja.org kreirani su tako da svako dete, ali i bilo ko drugi ko želi da dobije kvalitetnu i široku osnovu kada je reč o programiranju, može samostalno ili prateći nastavnika na času da koristi naše materijale, rekao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima, Fondacija je prepoznala potrebu da nastavnicima pruži podršku kroz organizovanje niza obuka za korišćenje materijala "Petlje".

Upravo u narednih nekoliko dana krećemo sa novim ciklusom obuka za nastavnike informatike u osnovnim školama, a koje će ovaj put biti organizovane u svim većim gradovima u zemlji. Pozivamo nastavnike da prate sajt petlja.org i stranice te fondacije na društvenim medijima i prijave se za obuku u najbližem gradu, naglasio je on.

Direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Veronika Tasić Vušurović navela je da ova inicijativa partnerski sarađuje sa Fondacijom "Petlja" u nastojanju da se unapredi algoritamska pismenost u Srbiji.

Tasić Vušurović je napomenula da je ovo jedan od važnih koraka na putu ka digitalnoj transformaciji našeg društva, za koje se Inicijativa "Digitalna Srbija" zalaže.

Naša obaveza, kako je dodala, jeste da pomognemo mladim generacijama da steknu veštine koje će im u budućnosti biti neophodne. Važno je da nauče da algoritamski razmišljaju, odnosno da postanu algoritamski pismeni, zato mislimo da svako dete treba da nauči osnove programiranja.

Ako kažemo da je dete kada savlada korišćenje kompjutera naučilo da čita, onda je programiranje kao da smo ga naučili da piše, napomenula je Tasić Vušurović.

Prema njenim rečima, zato Inicijativa "Digitalna Srbija" podržava portal “Petlja” koji omogućava da deca već u petom i šestom razredu uče osnovne korake programiranja na srpskom jeziku i to u savremenom, interaktivnom okruženju.

Kroz obuku za korišćenje "Petlje" u nastavi koju je omogućila kompanija "Majkrosoft" u prethodnom periodu prošlo je gotovo 800 nastavnika iz više od 500 škola širom zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik