Pripremljene značajne novine u Zakonu o matičnim knjigama

Bez autora
Feb 13 2018

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama predviđaju dobrovoljan upis nacionalne pripadnosti, kao i mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu.On je učestvujući na okruglom stolu na temu izmena i dopuna pomenutog zakona, istakao da se najvažniji novitet odnosi na to što će svi podaci o građanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku. Rekao je da su lokalne samouprave radile na tome u prethodnom periodu i 96 odsto svih podataka je praktično ušlo u registar matičnih knjiga, dodavši da je namera Vlade Srbije da papir pošalje u prošlost.

Pripremljene značajne novine u Zakonu o matičnim knjigamaMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama predviđaju dobrovoljan upis nacionalne pripadnosti, kao i mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu.

Ružić je, učestvujući na okruglom stolu na temu izmena i dopuna pomenutog zakona, istakao da se najvažniji novitet odnosi na to što će svi podaci o građanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku.

On je rekao da su lokalne samouprave radile na tome u prethodnom periodu i 96 odsto svih podataka je praktično ušlo u registar matičnih knjiga, dodavši da je namera Vlade Srbije da papir pošalje u prošlost.

Ministar je objasnio da se zakonskim izmenama i dopunama otvara mogućnost i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije da vrše upis u matične knjige, što je značajno za srpsku dijasporu.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u okviru javne rasprave o nacrtu izmena i dopuna ovog zakona, sa ciljem prikupljanja komentara i sugestija koji će dodatno unaprediti postojeći pravni okvir.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik