Jačanje ekonomske saradnje sa Ruskom Federacijom

Bez autora
Feb 13 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ministrom za ekonomski razvoj u Vladi Ruske Federacije Maksimom Oreškinom, sa kojim je razgovarao o načinima za unapređenje ukupnih ekonomsko – trgovinskih odnosa dve zemlje. Tom prilikom, ministri su se saglasili da je u cilju daljeg jačanja bilateralne privredne saradnje neophodno što pre potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija. Oni su se dogovorili i da u toku ove godine u Moskvi bude održan susret najznačajnijih proizvođača prehrambenih proizvoda iz Srbije i najpoznatijih ruskih trgovinskih lanaca, u cilju ostvarivanja novih poslovnih kontakata i većeg prisustva srpske robe na tržištu Ruske Federacije.

Jačanje ekonomske saradnje sa Ruskom FederacijomPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ministrom za ekonomski razvoj u Vladi Ruske Federacije Maksimom Oreškinom, sa kojim je razgovarao o načinima za unapređenje ukupnih ekonomsko – trgovinskih odnosa dve zemlje.

Tom prilikom, ministri Ljajić i Oreškin saglasili su se da je u cilju daljeg jačanja bilateralne privredne saradnje neophodno što pre potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

Ljajić i Oreškin su se dogovorili i da u toku ove godine u Moskvi bude održan susret najznačajnijih proizvođača prehrambenih proizvoda iz Srbije i najpoznatijih ruskih trgovinskih lanaca, u cilju ostvarivanja novih poslovnih kontakata i većeg prisustva srpske robe na tržištu Ruske Federacije.

Dvojica ministara razgovarala su i o mogućnostima što boljeg predstavljanja srpskih turističkih potencijala u Rusiji i daljem rastu turističke razmene između dve zemlje.

Saradnja sa Rusijom na jačanju inovacione infrastrukture

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar Oreškin razgovarali su takođe danas o unapređenju sveukupnih odnosa dveju zemalja.

Popović je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Ruske Federacije u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Ministar je istakao da je digitalizacija jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije i da se naša zemlja u velikoj meri oslanja na iskustva Rusije u razvoju inovacija i digitalne ekonomije. Takođe, on je izrazio nadu da će saradnja Srbije i Rusije na ovom polju u budućem periodu biti još snažnija.

Želimo najbolju saradnju sa našim partnerima iz Rusije, ali i iz Evropske unije, u razvoju naše inovacione infrastrukture, ukazao je Popović i podsetio na to da je nedavno bio u poseti tehnološkom parku i univerzitetu Skolkovo u Moskvi.

Pomenuti tehnološki park je primer za to na koji način i mi u Srbiji želimo da obrazujemo naše mlade inženjere i od njih pravimo uspešne mlade preduzetnike, rekao je ministar. On je objasnio da Srbija želi da gradi ekonomiju zasnovanu na znanju, u čemu inovacije i IT sektor imaju ključnu ulogu.

Srbija ima talentovane mlade inženjere i naučnike. Želimo da im pomognemo da razviju svoje inovacione startap kompanije i ponude svoje proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu, podvukao je Popović .

Rusiju vidimo kao partnera i kao važno tržište u tom poslu, pri čemu želimo da privučemo što više ruskih visokotehnoloških kompanija, a spremni smo da im obezbedimo najbolje moguće uslove da u Srbiji započnu svoje poslovanje, poručio je ministar.

Popović i Oreškin su posebno istakli značaj saradnje dveju zemalja u razvoju "pametnih gradova", i tom prilikom najavili da će intenzivirati saradnju na ovom polju u budućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik