Bobar banka: Potencijalni gubitak od čak 18 miliona maraka

Bez autora
Feb 18 2018

Nakon što je sutkinja Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić u decembru prošle godine donijela šest presuda u korist bivših radnika “Bobar grupacije” koji su podizali takozvane fiktivne kredite, naglo je porasla nervoza među povjeriocima “Bobar banke” u stečaju. O tome se krajem januara ove godine oglasio Odbor povjerilaca banke, iznoseći neslaganje zbog trenutnog statusa sutkinje Gužvić, koja se istovremeno pojavljuje i kao stečajna sutkinja „Bobar banke”, ali i kao sutkinja koja presuđuje u parničnim postupcima gdje je jedna od parničnih stranaka „Bobar banka”. Zbog toga je Odbor povjerilaca zadužio stečajnog upravnika Gorana Lalića da izda nalog postupajućim advokatima da u parničnim postupcima u kojima se pojavljuje sutkinja Gužvić zatraže njeno izuzeće.

Potencijalni gubitak od čak 18 miliona marakaNakon što je sutkinja Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić u decembru prošle godine donijela šest presuda u korist bivših radnika “Bobar grupacije” koji su podizali takozvane fiktivne kredite, naglo je porasla nervoza među povjeriocima “Bobar banke” u stečaju. 

Šest presuda

O tome se krajem januara ove godine oglasio Odbor povjerilaca banke, iznoseći neslaganje zbog trenutnog statusa sutkinje Gužvić, koja se istovremeno pojavljuje i kao stečajna sutkinja „Bobar banke”, ali i kao sutkinja koja presuđuje u parničnim postupcima gdje je jedna od parničnih stranaka „Bobar banka”.

Zbog toga je Odbor povjerilaca zadužio stečajnog upravnika Gorana Lalića da izda nalog postupajućim advokatima da u parničnim postupcima u kojima se pojavljuje sutkinja Gužvić zatraže njeno izuzeće.

U izvještaju od 25. januara ove godine koji je stečajni upravnik Goran Lalić uputio Odboru povjerilaca i stečajnoj sutkinji ističe se da je “Bobar banka” u stečaju sudskim putem od 2015. pokrenula naplatu spornih potraživanja po kreditima od 256 radnika “Bobar banke”, ističući da su ukupna potraživanja po tim kreditima 12.187.958 KM. On je naveo i da su do tog 25. januara advokatima isplaćeni troškovi od 1.075.459 KM, te da su plaćene sudske takse u iznosu od 474.609 KM.

Na dosadašnjih šest presuda koje su donesene u korist korisnika kredita „Bobar banka” u stečaju se putem advokata žalila Višem privrednom sudu u Banjoj Luci, a Lalić upozorava kako, na osnovu dosadašnjeg postupanja sudova, postoji velika vjerovatnost da ova banka izgubi sve sporove. 

Dosadašnja procjena

- Na osnovu dosadašnje procjene presuda od nadležnih sudova „Bobar banka” je izložena potencijalnom gubitku od 18 miliona KM - smatra Lalić.

Kako sada stvari stoje, teško je i predvidjeti koliko će proteći vremena dok se ne okončaju svi sporovi u kojima se „Bobar banka” pojavljuje. Za to vrijeme nervoza među povjeriocima raste, jer oni se nadaju da će naplatiti bar dio novca koji im je zarobljen u ovoj banci.
Čeka se Viši privredni sud

Nakon zahtjeva za njenim izuzećem, sutkinja Božana Gužvić je u međuvremenu prekinula suđenje u postupku „Bobar banke” protiv preduzeća “Perić Kompani”. Gužvić smatra da se ne mogu predmeti birati po vlastitom nahođenju, te je zauzela stav da se sačeka konačno mišljenje Višeg privrednog suda u Banjoj Luci o opravdanosti ili neopravdanosti njenog izuzeća iz predmeta koji se odnose na „Bobar banku“ u stečaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik