Mali proizvođači upozoravaju na poskupljenja kafe

Bez autora
Feb 18 2018

Kao deo borbe protiv sive ekonomije od početka ove godine kafa mora biti obeležena akciznim markicama u skladu sa zakonom. Akciza na neprženu kafu je 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu.Neki od malih proizvođača kažu da će ta mera od 10 do 20 odsto poskupeti kafu kada se potroše zalihe iz 2017. godine. Miladin Radenović iz Apatina već 27 godina ima pržionicu kafe, a kada potroši zalihe iz prošle godine sa novim količinama na pakovanju biće i akcizna markica.

Mali proizvođači upozoravaju na poskupljenja kafeKao deo borbe protiv sive ekonomije od početka ove godine kafa mora biti obeležena akciznim markicama u skladu sa zakonom. Akciza na neprženu kafu je 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu. Neki od malih proizvođača kažu da će ta mera od 10 do 20 odsto poskupeti kafu kada se potroše zalihe iz 2017. godine.

Miladin Radenović iz Apatina već 27 godina ima pržionicu kafe, a kada potroši zalihe iz prošle godine sa novim količinama na pakovanju biće i akcizna markica. Taj trošak kaže da će se jednim delom preliti na potrošače, a sve u cilju borbe protiv nelojalne konkurencije.

"Kafa je berzanska roba, a mi ne znamo kada će poskupeti na berzi, a moramo da se osiguramo. Od 25 do 50 dinara će poskupeti kafa što se tiče akcize, ali to tek kada se potroše zalihe iz 2017. godine. Potrošači će osetiti, ali nama je svima u cilju da se smanji siva ekonomija", Miladin Radenović.

Ovaj prodavac kafe napominje da je uvođenje akcize odlična mera kontrole porekla crnog napitka koji se nalazi na tržištu.

"Ranije nije morala da se lepi akcizna markica, pa je na tržištu mogla da se prodaje bilo kakva kafa, pri tom mislim na onu sa crnog tržišta koje je bilo sigurno oko 20 i više odsto. Sada, kada na vrećici ima akcizna markica, znamo da kafa ima poreklo i da je obavljena kontrola", dodaje Radenović.

Da li uz druženje ili razbuđivanje - kafa je u našoj zemlji omiljeni napitak. Neke procene kažu da u našu zemlju mimo carinske kontrole uđe do 5.000 tona sirove kafe, dok sa druge strane legalno tržište troši preko 24.000 tona kafe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik