Srbija iz Italije najviše uvozi testeninu, vino i espreso

Bez autora
Feb 11 2018

Italija izvozi u Srbiju najviše vina od svih zemalja Evropske unije i posle Makedonije i Crne Gore zauzima treće mesto na ukupnoj listi dobavljača vina, dok je u segmentu testenine Italija apsolutni šampion jer čak 70 odsto testenine uvezene u Srbiju potiče sa Apeninskog poluostrva. Podatke o izvozu Italije saopštila je direktorka beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu Marina Skonjamiljo na konferenciji za novinare povodom skupa Workshop & B2B – Food & Beverage "Ukusi juga Italije". Taj skup će 27. februara biti održan u hotelu "Hajat" i okupiće italijanske privrednike iz prehrambenog sektora i uvoznike, distributere, šefove kuhinja i somelijere iz Srbije i iz zemalja regiona, saopštava ICE.

Srbija iz Italije najviše uvozi testeninu, vino i espresoItalija izvozi u Srbiju najviše vina od svih zemalja Evropske unije i posle Makedonije i Crne Gore zauzima treće mesto na ukupnoj listi dobavljača vina, dok je u segmentu testenine Italija apsolutni šampion jer čak 70 odsto testenine uvezene u Srbiju potiče sa Apeninskog poluostrva.

Podatke o izvozu Italije saopštila je direktorka beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) Marina Skonjamiljo na konferenciji za novinare povodom skupa Workshop & B2B – Food & Beverage "Ukusi juga Italije".

Taj skup će 27. februara biti održan u hotelu "Hajat" i okupiće italijanske privrednike iz prehrambenog sektora i uvoznike, distributere, šefove kuhinja i somelijere iz Srbije i iz zemalja regiona, saopštava ICE.

Najavljujući dolazak predstavnika tridesetak italijanskih kompanija iz regija južne Italije, Skonjamiljo je istakla da je Italija jedan od najznačajnijih partnera Srbije kada je reč o poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

"Italija je najveći dobavljač maslinovog ulja i treći snabdevač Srbije kafom, posle Brazila i Vijetnama. Važno je napomenuti da Italija izvozi pre svega prženu kafu za espreso. Kafa uvezena iz Italije predstavlja samo četvrtinu količine kafe koja u Srbiju dolazi iz Vijetnama, ali je njena novčana vrednost tek neznatno niža, što samo svedoči o visokom kvalitetu italijanske kafe", naglasila je Skonjamiljo.

Ona je najavila da će se na predstojećem događaju privrednici sa juga Italije predstaviti proizvodima koji su tradicionalna oznaka italijanskog kvaliteta: testenine, vino, maslinovo ulje, sirevi, tipičnoslanopecivo – taralli, sladoled...

Skonjamiljo je dodala da će šira publika moći premijerno da degustira te proizvode 24. februara u tržnom centru Delta siti, u kojem će biti organizovana promocija italijanske hrane i pića.Ataše za ekonomska pitanja u Ambasadi Italije Matijas Kleva istakao je značaj privredne saradnje između Italije i Srbije, naglasivši da je ona u stalnom porastu.

"Samo u 2017. godini obim spoljnotrgovinske razmene između Italije i Srbije iznosio je 3,95 milijardi evra, a italijanski izvoz u Srbiju beleži porast od oko deset odsto. Planiramo da dodatno proširimo tu saradnju, a to ćemo učiniti pomoću ovakvih inicijativa koje dovode italijanske firme i njihove proizvode u Srbiju", rekao je Kleva, dodajući da odnos između Italije i Srbije pokazuje da poljoprivredno-prehrambeni sektor predstavlja mnogo više od puke razmene robe, navodi se u saopštnju.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović naglasio je da ministarstvo koje predstavlja pruža punu podršku organizovanju susreta srpskih i italijanskih privrednika iz sektora poljoprivredno-prehrambene industrije.

"Nivo izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Italiju u periodu od 2012. do 2017. godine povećan je za 40 odsto. Posebno bismo istakli saradnju u oblasti vinogradarstva i vinarstva s obzirom na to da je Italija jedna od vodećih zemalja kada je reč o proizvodnji vina. Naša želja je da u budućnosti promenimo strukturu izvoza poljoprivrednih proizvoda u Italiju tako što bismo akcenat stavili na proizvode većeg stepena finalizacije", rekao je Mahmutović, ističući da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zainteresovano da poveća nivo italijanskih investicija u agrar u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik