Komora gubi posao?

Bez autora
Feb 18 2018

Inženjerska komora mogla bi zauvek da ostane bez prava da izdaje licence. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je pripremilo izmene Zakona o planiranju i izgradnji, o kojima će se poslanici izjašnjavati možda već u aprilu.Jedna od novina je i ideja kako treba da funkcioniše komora inženjera, kako da se uredi i čime da se bavi. Izmenama zakona Ministarstvo građevinarstva namerava da trajno Komori oduzme izdavanje licenci, što joj je inače osnovni posao. U Komori tvrde da su licence uspešno izdavali godinama, sve do trenutka kada su nastupili problemi u njenom funkcionisanju.

Komora gubi posao?Inženjerska komora mogla bi zauvek da ostane bez prava da izdaje licence. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je pripremilo izmene Zakona o planiranju i izgradnji, o kojima će se poslanici izjašnjavati možda već u aprilu. Jedna od novina je i ideja kako treba da funkcioniše komora inženjera, kako da se uredi i čime da se bavi.

Izmenama zakona Ministarstvo građevinarstva namerava da trajno Komori oduzme izdavanje licenci, što joj je inače osnovni posao. U Komori tvrde da su licence uspešno izdavali godinama, sve do trenutka kada su nastupili problemi u njenom funkcionisanju. Smatraju da treba rešiti problem u funkcionisanju, a ne oduzimati im nadležnosti.

- Predloženim zakonskim rešenjem, organizacija Inženjerske komore Srbije u potpunosti prelazi u ingerenciju resornog ministarstva, što se može s razlogom nazvati podržavljenjem Komore - smatra Latinka Obradović iz Inženjerske komore.

- Tvrdnja predstavnika Ministarstva da pravni status Komore nije rešen nije osnovana, jer je status naše komore isti kao u Nemačkoj, Italiji i još nekim evropskim državama. Nacrt je u suprotnosti sa direktivama Evropske unije koje se odnose na ovu oblast. Strukovna udruženja moraju biti potpuno nezavisna čak i bez ikakvog prisustva državnih predstavnika, odnosno njihovog članstva u organima strukovnih organizacija. Na ovaj način, jasno se pokazuje namera podržavljenja i kontrole ove strukovne institucije.

Ministarstvo svoju nameru obrazlaže dinamikom izdavanja licenci. Kažu da problem u funkcionisanju Komore postoji duže od godinu dana.

- Ministarstvo je prvi put preuzelo obavljanje poverenih poslova od aprila do avgusta 2017. godine i u tom periodu je izdalo 988 ličnih licenci - kažu u Ministarstvu građevinarstva.

- U periodu nakon isteka navedenog roka, postupanje Inženjerske komore Srbije po zahtevima za izdavanje licenci i dalje nije bilo dovoljno ažurno i efikasno, o čemu svedoči i činjenica da od avgusta do decembra 2017. godine nisu izdavane lične licence. Imajući u vidu sve navedeno, Ministarstvo je bilo prinuđeno da ponovo pokrene postupak oduzimanja poverenih poslova i nastavi sa izdavanjem ličnih licenci, kako bi se u najkraćem mogućem roku otklonili nedostaci u radu Inženjerske komore Srbije na ovom polju.

Posebno treba napomenuti da se Ministarstvo uključilo u korekciju rada Inženjerske komore Srbije samo u delu koji se odnosi na otklanjanje napravljenog zastoja u izdavanju licenci i to s ciljem otklanjanja prepreka u zapošljavanju i radu inženjera koji su stekli to zakonsko pravo da mogu posedovati ličnu licencu, a čiji rad i zapošljavanje zavise upravo od posedovanja odgovarajuće licence. Uzimajući sve u obzir, preuzimanje poverenih poslova ne bi ni nastupilo da nisu postojale nepravilnosti i zastoj u radu Inženjerske komore na ovom polju.

Statut nije usvojen

Inženjerska komora veruje da treba otkloniti problem u funkcionisanju ove institucije. Ministarstvo odgovara da je to pokušalo da učini predlaganjem statuta. - Ministarstvo je dalo Skupštini Inženjerske komore na raspravu i usvajanje predlog novog statuta Inženjerske komore Srbije - kažu u Ministarstvu građevinarstva. - Odredbe predloga statuta osmišljene su tako da spreče i onemoguće sve vrste opstrukcije rada Inženjerske komore Srbije od strane njenih organa, no statut do danas nije usvojen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik