Tabaković: Banke imaju pravo da zaračunavaju naknadu

Bez autora
Feb 18 2018

Banke imaju pravo da zaračunavaju naknadu, ali moraju da je građanima predstave na nedvosmislen i jasan način, a bilo kakvo mešanje Narodne banke Srbije u sudski spor između dve strane koje su svojom slobodnom voljom zaključile ugovor - predstavljalo bi izlazak iz nadležnosti NBS, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković. Tabaković je, na pitanje povodom pravosnažne presude u korist klijenta koji je tužio banku zbog naplate troška obrade kredita, ukazala na to da je predmet sporenja u suštini različito tumačenje sudova o tome šta se smatra stvarnim troškom i da li je on uračunat u kamatu. Zakon o obligacionim odnosima propisuje kamatu kao trošak za kredit, ali on ne definiše ni nominalnu ni efektivnu kamatnu stopu.

Tabaković: Banke imaju pravo da zaračunavaju naknadu, ali moraju da je predstave na nedvosmislen načinBanke imaju pravo da zaračunavaju naknadu, ali moraju da je građanima predstave na nedvosmislen i jasan način, a bilo kakvo mešanje Narodne banke Srbije u sudski spor između dve strane koje su svojom slobodnom voljom zaključile ugovor - predstavljalo bi izlazak iz nadležnosti NBS, izjavila je danas guverner Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je, na novinarsko pitanje povodom pravosnažne presude u korist klijenta koji je tužio banku zbog naplate troška obrade kredita, ukazala na to da je predmet sporenja u suštini različito tumačenje sudova o tome šta se smatra stvarnim troškom i da li je on uračunat u kamatu.

- Zakon o obligacionim odnosima propisuje kamatu kao trošak za kredit, ali on ne definiše ni nominalnu ni efektivnu kamatnu stopu. Da li je efektivna stopa ona koja podrazumeva stvarne troškove kredita, da li su ti troškovi u srazmeri s uslugom koja se nudi, tu NBS pokušava godinama da ujednači praksu banaka u smislu predstavljanja njihovih uslova od trenutka reklamiranja do onih elemenata koji se nađu u ugovoru sa građanima - rekla je guverner.

Trošak da bude srazmeran radu u pružanju usluge

Objašnjavajući stav NBS, Tabaković je istakla da trošak obrade kredita treba da bude srazmeran uloženom radu u pružanju te usluge i da ta naknada ne treba da bude određena tako da građani ne mogu da upoređuju banke među sobom, jer je cilj NBS da konkurenciji vrati ugled koji ona treba da ima.

- Ta konkurencija podrazumeva da građanima jasno predstavite šta im nudite i po kojoj ceni - naglasila je ona.

Tabaković je dodala da je posao NBS da obezbedi zaštitu korisnika finansijskih usluga, da obezbedi da klijenti budu upoznati sa svim elementima ugovora i rizicima s kojima mogu da se suoče prilikom sklapanja ugovora s bankom.

- Tu počinje, ali se ne završava uloga NBS, već se završava u posredovanju i nadgledanju primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, da li se poštuju opšta pravila ugovaranja i da li su građani bili upoznati sa svim troškovima koje banka ima prava da im zaračunava - navela je guverner.

Banke snose posledice svoje odluke

Banke, kako je konstatovala, imaju pravo da zaračunavaju naknadu, "ali moraju da je građanima predstave na nedvosmislen i jasan način, da klijent sutra ne bi mogao da se pravda skrivenim felerima određenog proizvoda".

- Sve što bi NBS rekla ili učinila u sporu kada se ugovorne strane, koje svojom voljom zaključe ugovor, nađu na sudu, bilo bi izlazak iz granica njene nadležnosti, a s druge strane ne bi bilo ni primereno tržišnom ponašanju svih ostalih učesnika na tržištu koji snose odgovornost za svoje odluke - zaključila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik