I Fiat diže ruke od dizelaša

Bez autora
Mar 01 2018

Kompanija koja je patentirala tehnologiju direktnog ubrizgavanja goriva pod nadzorom ECU-a, te je potom prodala Boschu, prestat će proizvoditi dizelaše 25 godina od prvog automobila u koji su ugradili takozvani sistem "common-rail". Naravno, riječ je o grupi Fiat koju čine još Chrysler, Alfa Romeo, Maserati, Dodge, Ram, Jeep i Lancia. Talijansko američka alijansa registrirala je potražnju za dizelašima u Italiji minule godine, no istovremeno je interes na evropskom tržištu pao za osam posto u odnosu na 2016. Pritom ne treba zanemariti ni činjenicu da popriličan broj velikih evropskih i svjetskih gradova i država radi na potpunoj zabrani dizelaša.

I Fiat diže ruke od dizelašaKompanija koja je patentirala tehnologiju direktnog ubrizgavanja goriva pod nadzorom ECU-a, te je potom prodala Boschu, prestat će proizvoditi dizelaše 25 godina od prvog automobila u koji su ugradili takozvani sistem "common-rail", prenosi tportal.hr.

Naravno, riječ je o grupi Fiat koju čine još Chrysler, Alfa Romeo, Maserati, Dodge, Ram, Jeep i Lancia.

Talijansko američka alijansa registrirala je potražnju za dizelašima u Italiji minule godine, no istovremeno je interes na evropskom tržištu pao za osam posto u odnosu na 2016.

Pritom ne treba zanemariti ni činjenicu da popriličan broj velikih evropskih i svjetskih gradova i država radi na potpunoj zabrani dizelaša.

Budući da su postrožene ekološke norme, također, poskupile prilagođavanje dizelaša očekivanim standardima u Fiat Chrysleru su jednostavno odlučili objesiti klipove dizelaša o klin, tvrdi Financial Times. Navodno će FCA do 1. juna izaći s planom za gašenje dizelaša do 2022.

Očekuje se da će talijansko-američka alijansa zadržati dizelske motore u privrednim vozilima.

Prvi automobil s common-rail sistemom direktnog ubrizgavanja bila je alfa romeo 156 2,4 JTD iz 1997.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik