Kreditni rejting BiH "B3 sa stabilnim izgledima"

Bez autora
Mar 13 2018

Međunarodna agencija za ocjenu državnog kreditnog rejtinga Moody's Investors Service potvrdila je kreditni rejting BiH koji glasi „B3 sa stabilnim izgledima“.U prilog potvrđenom kreditnom rejtingu analitičari agencije Moody's ističu stabilan ekonomski rast Bosne i Hercegovine, iako strukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utiču na ekonomsku snagu BiH. Analitičari navode da je BiH umjereno zadužena i s relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi.

Agencije Moody's i Standard and Poor's potvrdile kreditni rejting BiHMeđunarodna agencija za ocjenu državnog (suverenog) kreditnog rejtinga Moody's Investors Service potvrdila je kreditni rejting BiH koji glasi „B3 sa stabilnim izgledima“.

U prilog potvrđenom kreditnom rejtingu analitičari agencije Moody's ističu stabilan ekonomski rast Bosne i Hercegovine, iako strukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utiču na ekonomsku snagu BiH. Analitičari navode da je BiH umjereno zadužena i s relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi.

Analitičari komentarišu da trenutna politička nestabilnost ne doprinosi efikasnosti u donošenju i provedbi odluka, a to posebno utiče na provođenje dogovorenog programa reformi.

Ocjena „stabilnih izgleda“ zasnovana je na očekivanju da će BiH nastaviti ispunjavati uslove, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za povoljno vanjsko finansiranje koje će omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć za postepeno provođenje reformske agende.

Takođe, Moody's očekuje da će vlasti nastaviti napredak u vezi sa EU integracijama, naročito u svjetlu nedavno objavljene strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Standard&Poor’s takođe potvrdio rejting B sa stabilnim izgledima

Međunarodna agencija Standard and Poor's je takođe potvrdila kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.

Rejting se bazira na činjenici da zemlja ima stabilan ekonomski rast, koji omogućava rast prihoda od indirektnih poreza koje Bosna i Hercegovina koristi za servisiranje vanjskog duga, te da je relativno nisko zadužena i to uglavnom pod koncesionalnim uslovima.

Ova ocjena je bazirana na stabilnoj fiskalnoj poziciji zemlje te procjeni da će budžetski deficiti ostati na istom nivou i tokom perioda smanjenog finansiranja iz vanjskih izvora, navode analitičari agencije Standard and Poor's u obrazloženju.Standard&Poor’s potvrdio kreditni rejting BiH

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik