Presuda u slučaju "Švicarac" teška milion KM

Bez autora
Mar 14 2018

Kantonalni sud u Mostaru donio je pravosnažnu presudu prema kojoj Addiko banka jednoj kompaniji iz Bihaća mora isplatiti milion KM.Riječ je o pretplatama u kursnim razlikama i obračunatim kamatama, plus sudskim troškovima i zateznim kamatama. Ne znam smijemo li se ili plačemo. Ovo je krug našeg sedmogodišnjeg truda i rada, stotinu neprospavanih noći, stotine hiljada pređenih kilometara, kombi dokumentacije, kazao je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac".

Presuda u slučaju „Švicarac“ teška milion KMKantonalni sud u Mostaru donio je pravosnažnu presudu prema kojoj Addiko banka jednoj kompaniji iz Bihaća mora isplatiti milion KM.

- Riječ je o pretplatama u kursnim razlikama i obračunatim kamatama, plus sudskim troškovima i zateznim kamatama. Ne znam smijemo li se ili plačemo. Ovo je krug našeg sedmogodišnjeg truda i rada, stotinu neprospavanih noći, stotine hiljada pređenih kilometara, kombi dokumentacije – kazao je za Avaz.ba Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac".

On ističe da je ovakva presuda morala biti donesena, jer nakon dvije presude Evropskog suda u sličnim situacijama, moralo se odlučiti – hoće li prevarene štetiše obeštetiti banka ili država.

Od 2006. do 2008. godine, prema evidenciji Udruženja, kredite u švicarskim francima podiglo je 9.802 građana.

Iz UKK "Švicarac" ističu da je u proteklih nekoliko godina čak 23 ljudi, korisnika kredita u CHF-u, diglo ruku na sebe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik