Vrhovni sud: Lex Agrokor u Sloveniji ne vrijedi

Bez autora
Mar 19 2018

Vrhovni sud Slovenije je potvrdio rješenje Okružnog suda u Ljubljani koji je odbacio prijedlog postupka izvanredne uprave nad koncernom Agrokorom kao inozemnog postupka zbog nesolventnosti u Sloveniji. U ovom je slučaju Vrhovni sud odbacio pritužbe koncerna Agrokor kao predlagatelja postupak i Republike slovenije kao druge sudionice postupka te postvrdio mjeru ljubljanskog okružnog suda. Okružni je sud u studenome prošle godine udovoljio žalbama koje su podnijele Republika Slovenija i ruska Sberbanka, a to pak znači da Sberbank može svoje nenaplaćene kredite Agrokora namiriti dionicama Mercatora.

Vrhovni sud: Lex Agrokor u Sloveniji ne vrijediVrhovni sud Slovenije je potvrdio rješenje Okružnog suda u Ljubljani koji je odbacio prijedlog postupka izvanredne uprave nad koncernom Agrokorom kao inozemnog postupka zbog nesolventnosti u Sloveniji.

U ovom je slučaju Vrhovni sud odbacio pritužbe koncerna Agrokor kao predlagatelja postupak i Republike slovenije kao druge sudionice postupka te postvrdio mjeru ljubljanskog okružnog suda.

Okružni je sud u studenome prošle godine udovoljio žalbama koje su podnijele Republika Slovenija i ruska Sberbanka, a to pak znači da Sberbank može svoje nenaplaćene kredite Agrokora namiriti dionicama Mercatora.

Agrokor ima imovinu u Sloveniji, odnosno dionice Mercatora, zbog čega je ranije Uprava Agrokora zatražila od slovenskog suda priznavanje statusa insolventnosti želeći zaštititi svoju imovinu u toj zemlji od mogućih ovrha.

No, kako je utvrdio slovenski sud, lex Agrokorom se ne poštuje jednak tretman vjerovnika, što je – tvrde – jedno od temeljnih načela insolvencijskih postupaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik