Fincantieri želi preuzeti 3. maj

Bez autora
Mar 21 2018

Talijanski div Fincantieri želi preuzeti 3. maj. Bio bi to spas za nekadašnjeg riječkog diva kojem je brak s Uljanikom ipak donio neke neželjene posljedice. Na papiru, prema iskazanoj zadnjoj bilanci, 3. maj je uspješno okončao proces restrukturiranja. A stvarnost je takva da proizvodnja praktički stoji. Trenutno nema ni približno novca koliko bi riječkom brodogradilištu trebalo da ponovno uspostavi optimalni ciklus u svojim halama, na navozima i u opremnoj luci. Dug prema očajnim kooperantima približava se iznosu od 200 milijuna kuna, s isporukama brodova debelo se kasni.

Fincantieri želi preuzeti 3. majTalijanski div Fincantieri želi preuzeti 3. maj, neslužbeno doznaje Novi list.Bio bi to spas za nekadašnjeg  riječkog diva kojem je brak s Uljanikom ipak donio neke neželjene posljedice.

Na papiru, prema iskazanoj zadnjoj bilanci, 3. maj je uspješno okončao proces restrukturiranja. A stvarnost je takva da proizvodnja praktički stoji.

Trenutno nema ni približno novca koliko bi riječkom brodogradilištu trebalo da ponovno uspostavi optimalni ciklus u svojim halama, na navozima i u opremnoj luci. Dug prema očajnim kooperantima približava se iznosu od 200 milijuna kuna, s isporukama brodova debelo se kasni.

Tijekom četiri godine, otkad su integrirani u sustav Uljanik grupe, direktori 3. maja Splićanin Domagoj Klarić i aktualni Maksimilijan Percan, koji su na ta mjesta postavljeni iz Pule, pozajmljivali su više-manje kontinuirano novac drugim društvima unutar Grupe, očito, ne vodeći pretjerano računa dokle će taj odljev novca 3. maj danas odvesti.

Sa zadnjim danom prošle godine, ukupna potraživanja »3. maja« na račun pozajmnica iznosila su 523 milijuna kuna. Tu je i 103 milijuna kuna potraživanja koje je 3. maj imao prema Uljanik brodogradilištu na račun ugovora za završetak izgradnje više brodova tijekom 2014. godine, kako su objasnili iz Uprave Uljanika. Ta potraživanja nisu isplaćena u novcu već su Riječanima sredinom 2016. prepušteni poslovni udjeli, konkretno 40-postotno suvlasništvo na dva broda za prijevoz rasutog tereta Uljanik plovidbe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik