Objavljen poziv za godišnju prijavu poreza na dohodak u FBiH

Bez autora
Mar 21 2018

Porezna uprava Federacije BiH objavila je 19. marta poziv poreznim obveznicima koji imaju obavezu podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak - Obrazac GPD-1051 za 2017. godinu da je podnesu do 31. marta 2018. godine.Podnošenjem godišnje prijave poreza na dohodak utvrđuje se i obračunava godišnji dohodak, godišnji porez na dohodak i povrat poreza na dohodak. Godišnju prijavu poreza na dohodak obavezno podnosi fizičko lice - rezident Federacije BiH - za dohodak ostvaren u i izvan Federacije i nerezident - samo za dohodak ostvaren na teritoriji Federacije.

Objavljen poziv za godišnju prijavu poreza na dohodak u FBiHPorezna uprava Federacije BiH objavila je 19. marta poziv poreznim obveznicima koji imaju obavezu podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak - Obrazac GPD-1051 za 2017. godinu da je podnesu do 31. marta 2018. godine.

Podnošenjem godišnje prijave poreza na dohodak (Obrazac GPD-1051) utvrđuje se i obračunava godišnji dohodak, godišnji porez na dohodak i povrat poreza na dohodak.

Godišnju prijavu poreza na dohodak obavezno podnosi fizičko lice - rezident Federacije BiH (za dohodak ostvaren u i izvan Federacije) i nerezident (samo za dohodak ostvaren na teritoriji Federacije), ako je ostvario dohodak iz dva ili više izvora u poreznom periodu, dohodak obavljanjem nesamostalne djelatnosti kod dva ili više poslodavaca, dohodak direktno iz inostranstva, dohodak od obavljanja samostalne djelatnosti (obrti i djelatnosti srodne obrtu po Zakonu o obrtu, i druge djelatnosti regulisane posebnim propisima: trgovačke, ugostiteljske, transportne, turističke, posredovanje pri davanju stvari i prava u zakup ili podzakup i sl. i druge samostalne djelatnosti), osim dohotka od samostalnih djelatnosti na koje se porez plaća u paušalnom iznosu, dohodak po osnovu nesamostalne djelatnosti kod jednog poslodavca, a poslodavac na sve isplaćene plaće i oporezive naknade nije obustavio i uplatio porez po odbitku.

Konačnim dohotkom, koji porezni obveznik ne unosi u Godišnju prijavu poreza na dohodak, smatra se dohodak koji nerezident ostvari povremenim obavljanjem samostalne djelatnosti, dohodak od imovine i imovinskih prava (dohodak od iznajmljivanja kuća, stanova, soba i kreveta putnicima i turistima koji plaćaju boravišnu taksu; dohodak od ustupanja imovinskih prava; dohodak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava), dohodak od ulaganja kapitala, dohodak od nagradnih igara i igara na sreću.

Prilozi uz godišnju poreznu prijavu

Porezni obveznici – rezidenti Federacije koji Poreznoj upravi podnose Godišnju poreznu prijavu (Obrazac GPD – 1051), dužni su uz prijavu priložiti slijedeće:

za dohodak od nesamostalne djelatnosti:

- fotokopiju godišnjeg izvještaja o ukupno isplaćenim plaćama i drugim ličnim primanjima - Obrazac GIP-1022.

za dohodak od samostalne djelatnosti obrta i djelatnosti sličnih obrtu, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva:

-specifikaciju za utvrđivanje dohotka od samostalne djelatnosti (Obrazac SPR-1053);

- popisnu listu dugotrajne imovine (Obrazac PLDI-1043);

- ugovore i dokumentaciju o otuđenju djelatnosti;

- dokumentaciju o udjelu o zajedničkom dohotku.

za dohodak od samostalnih djelatnosti slobodnih zanimanja (novinara, umjetnika i sportista) i drugih samostalnih djelatnosti (djelatnost članova skupština i nadzornih odbora privrednih društava, upravnih odbora, stečajnih upravitelja i sudija porotnika koji nemaju svojstvo zaposlenika u sudu; povremene samostalne djelatnosti kao što su: povremene djelatnosti naučnika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih putnika ,akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost:

- potvrdu isplatioca o prijavljenom i obustavljenom porezu po odbitku za povremene samostalne djelatnosti (isplate po ugovoru o djelu i autorskim honorarima) - Obrazac AUG-1031, koje isplatilac prihoda dostavlja fizičkom licu do 28.02. tekuće godine;

- potvrdu isplatioca o prijavljenom i obustavljenom porezu po odbitku na prihode iz djelatnosti predstavničkih organa vlasti i djelatnosti skupština i nadzornih odbora privrednih društava, upravnih odbora, stečajnih upravitelja i sudija porotnika koji nemaju svojstvo zaposlenika u sudu – Obrazac ASD-1032, koje isplatilac prihoda dostavlja fizičkom licu do 28.02. tekuće godine.

za dohodak od imovine i imovinskih prava:

- pregled prihoda i rashoda od iznajmljivanja imovine - Obrazac PRIM-1054;

- ugovor o vremenski ograničenom ustupanju imovinskih prava.

za dohodak ostvaren u inostranstvu:

- dokaz o ostvarenom dohotku (u ovisnosti od vrste dohotka od: nesamostalne djelatnosti, samostalne, drugih samostalnih djelatnosti i dr.) kao i dokaz o plaćenom porezu u inostranstvu.

za priznavanje dijela ličnog odbitka po osnovu troškova zdravstvenih usluga:

- originalnu dokumentaciju ovlaštenih zdravstvenih ustanova (bolnice, klinike, zavodi i dr.) koja glasi na ime poreznog obveznika ili člana njegove porodice;

- potvrdu o participaciji;

- potvrdu o plaćanju troškova;

- kopiju recepta za lijekove registrovane na području Federacije;

- račune apoteka kao dokaz da je lijek plaćen;

- dokaz o stepenu invalidnosti kod nabavke ortopedskih pomagala (što uključuje i članove uže porodice koje porezni obveznik izdržava);

- izjavu da za navedene svrhe nije primljena donacija.

za priznavanje dijela ličnog odbitka po osnovu plaćenih kamata na stambeni kredit, porezni obveznici – rezidenti Federacije uz Obrazac GPD-1051 prilažu:

- fotokopiju ugovora o stambenom kreditu;

- original potvrdu ili listing banke kao dokaz o plaćenim kamatama za porezni period za koji se podnosi porezna prijava. Potvrda/listing treba da sadrži i broj ugovora o stambenom kreditu;

- dokaz da obveznik i njegov bračni drug ne posjeduju nepokretnu imovinu za stanovanje – uvjerenje od nadležnog suda i/ili općine;

- fotokopiju ugovora o kupoprodaji ili gradnji stambene jedinice kao dokaz da su sredstvima odobrenog stambenog kredita riješili ili počeli rješavati stambeno pitanje (kupili odgovarajuću stambenu jedinicu, odnosno sklopili ugovor o kupovini ili gradnji odgovarajuće stambene jedinice, kreditom kupili plac i materijal za gradnju stambene jedinice i sl.); odnosno fotokopije računa o kupovini placa i/ili materijala za gradnju stambene jedinice (u slučaju individualne izgradnje) sa dokazima o izvršenom plaćanju istih;

- potpisanu izjavu poreznog obveznika da on i članovi uže porodice koji zajedno s njim rješavaju svoje stambeno pitanje nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina za stanovanje i da ovim kreditom prvi put rješavaju stambeno pitanje. Izjava se može preuzeti u nadležnoj poreznoj ispostavi;

- dokaz da su sredstvima odobrenog stambenog kredita nabavili, ili namjeravaju nabaviti odnosno izgraditi stambeni objekat kojim po prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje.

Godišnja prijava poreza na dohodak (Obrazac GPD – 1051) podnosi se za nesamostalnu djelatnost za rezidente - poreznoj ispostavi prema mjestu prebivališta fizičkog lica; za samostalnu djelatnost - poreznoj ispostavi prema mjestu registracije samostalne djelatnosti; za porezne obveznike - rezidente sa područja RS i BD - poreznoj ispostavi prema mjestu sjedišta poslodavca.

Rješenje o povratu poreza na dohodak

Pravo na povrat preplaćenog poreza na dohodak utvrđuje Porezna uprava donošenjem rješenja o povratu poreza, a ministarstvo finansija kantona na čijem području se nalazi prebivalište poreznog obveznika vrši povrat iznosa utvrđenog ovim rješenjem, na tekući račun obveznika poreza, u roku od 90 dana od dana isteka roka za podnošenje porezne prijave.

Podnesite blagovremeno i uredno Godišnju prijavu poreza na dohodak i izbjegnite visoke kazne za nepodnošenje, poručili su iz Porezne uprave FBiH.

Za nepodnošenje godišnje prijave poreza na dohodak (Obrazac GPD-1051) u propisanom roku za fizičko lice propisana je novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 20.000,00 KM.

Godišnju prijavu poreza na dohodak nisu dužni podnijeti zaposlenici koji su ostvarili dohodak od nesamostalne djelatnosti u i izvan Federacije samo od jednog rezidentnog poslodavca, a koji u istom poreznom periodu nisu ostvarili dohotke iz drugih izvora, pod uslovom da je poslodavac, odnosno lice koje ima obaveze poslodavca za sve isplaćene plaće u proteklom poreznom periodu Poreznoj upravi dostavio mjesečne izvještaje (Obrazac MIP-1023), porezni obveznici koji su u poreznom periodu ostvarili samo dohotke za koje je obračunat, obustavljen i uplaćen porez po odbitku kao konačna porezna obaveza, i to: dohodak od nesamostalne djelatnosti za rad u trajanju do 80 sati mjesečno kojim je isplaćen prihod od 250,00 KM, dohodak od ulaganja kapitala, dohodak od imovine ostvaren iznajmljivanjem kuća, stanova i kreveta, dohodak od otuđenja nekretnina, dohodak od nagradnih igara i igara na sreću, dohodak od ulaganja kapitala i porezni obveznici - nerezidenti za dohodak ostvaren povremenim obavljanjem samostalne djelatnosti.

U slučaju nejasnoća ili dilema porezni obveznici mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave Federacije BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik