SIDA pomaže inovativne ideje poduzetnika

Bez autora
Mar 25 2018

U organizaciji Kantonalne privredne komore Tuzla i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA održan je info-dan na kojem su se zainteresovani poduzetnici upoznali sa uslovima učešća na drugom javnom pozivu Challenge fond za inovativne poslovne ideje.Challenge fond je uspostavljen u okviru projekta Challenge to Change koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a partner projekta je regija Ostergotland u istočnoj Švedskoj. Cilj projekta je doprinijeti jačem privrednom razvoju u BiH, kao i jačanju saradnje Švedske i BiH.

SIDA pomaže inovativne ideje poduzetnikaU organizaciji Kantonalne privredne komore Tuzla i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA jučer je održan info-dan na kojem su se zainteresovani poduzetnici upoznali sa uslovima učešća na drugom javnom pozivu Challenge fond za inovativne poslovne ideje.

Nešto novo

Challenge fond je uspostavljen u okviru projekta Challenge to Change koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a partner projekta je regija Ostergotland u istočnoj Švedskoj.

- Cilj projekta je doprinijeti jačem privrednom razvoju u BiH, kao i jačanju saradnje Švedske i BiH. Akcent će nam biti na projektima koji su inovativni i koji donose nešto novo na tržište BiH, kazao nam je Asmir Kosovac, program-menadžer SERDA.

Više informacija o projektu je zatražio i Senad Hećimović, vlasnik i direktor firme Naturprodukt iz Gradačca, jedine kompostare za proizvodnju šampinjona u BiH.

- Ova proizvodna oblast se stalno inovira i mi smo spremni i otvoreni za sve vrste inovacija, koje bi mogle pomoći našim gljivarima. Imamo u planu unaprijediti proizvodnju gljiva, pogotovo proizvoda od gljiva, tako da ćemo sigurno uzeti učešće u projektu, kazao nam je Hećimović.

250 zaposlenih

Kroz projekt će biti obezbijeđena grant-sredstva, a iznos će zavisiti od toga koliko firma egzistira na tržištu. Tako će za mala i srednja preduzeća stara šest mjeseci, koja predlože inovativne projekte, biti osigurana grant-sredstva od 10 hiljada eura, dok će za preduzeća koja egzistiraju više od dvije godine i koja imaju do 250 zaposlenih biti osigurano 30.000 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik