Na prodaju imovina od milijardu maraka!

Bez autora
Apr 01 2018

Stečajni upravnik sarajevske „Hidrogradnje“ uputio je javni „Poziv partnerima za učešće u izradi plana reorganizacije“ ovog preduzeća. No, iza se krije prava namjera, a to je prodaja imovine ovog nekadašnjeg privrednog giganta. Imovina „Hidrogradnje“ nalazi se u BiH, Libiji i Iraku, a ukupna procijenjena vrijednost je oko 555 miliona eura ili 1,08 milijardi KM. Predstavnik bivših radnika „Hidrogradnje“ u stečaju Meho Šabanović je kazao da ovaj plan treba biti ponuđen na razmatranje prvo Odboru Skupštine, a nakon toga da ide na odobrenje same Skupštine povjerilaca.

Na prodaju imovina od milijardu maraka!Stečajni upravnik sarajevske „Hidrogradnje“ uputio je javni „Poziv partnerima za učešće u izradi plana reorganizacije“ ovog preduzeća. No, iza se krije prava namjera, a to je prodaja imovine ovog nekadašnjeg privrednog giganta.

Imovina „Hidrogradnje“ nalazi se u BiH, Libiji i Iraku, a ukupna procijenjena vrijednost je oko 555 miliona eura ili 1,08 milijardi KM. 

Radnici prvi

Predstavnik bivših radnika „Hidrogradnje“ u stečaju Meho Šabanović za „Avaz“ je kazao da ovaj plan treba biti ponuđen na razmatranje prvo Odboru Skupštine, a nakon toga da ide na odobrenje same Skupštine povjerilaca.

 - Skupština će najvjerovatnije biti održana 28. aprila. Ako radnici ne budu na prvom mjestu u ovom planu reorganizacije, onda on neće proći na Skupštini. Prema planu, oni traže strateškog partnera koji će, naprimjer, kupiti našu zemlju u Briješću ili ponuditi da nam sagradi stambene objekte na tom lokalitetu da bi se nakon prodaje radnici možda namirili. To bi trajalo godinama, a radnici za to nemaju vremena - istakao je Šabanović.

Dodao je da su u planu ponuđena i dva kamenoloma koja su sada u vlasništvu „Hidrogradnje“, jedan u Kaknju, drugi u Hadžićima.

 - To je i jeste problem jer se radi o prodaji kamenoloma. O kakvoj reorganizaciji „Hidrogradnje“ možemo govoriti? Moje je mišljenje da će na kraju, kad se sve rasproda, gigant kao što je „Hidrogradnja“ biti firmica. Prema načinu na koji je koncipiran ovaj plan, vidi se da se radi o prodaji dva kamenoloma i druge imovine – naglasio je Šabanović.
Prema njegovim riječima, još se čeka revizorski izvještaj da se tačno vidi koliko INOSE potraživanja „Hidrogradnja“ u Libiji i Iraku.

Više opcija

Stečajni upravnik „Hidrogradnje“ Zijad Fazlagić kazao je za naš list da je dio potraživanja iz Iraka i Libije već naplaćen.

 - Unajmili smo posebnu američku agenciju da istražimo postoji li mogućnost da se bilo šta još naplati – pojasnio je Fazlagić. Odgovarajući na pitanje predviđa li plan reorganizacije prodaju kamenoloma, Fazlagić je kazao da će to ovisiti o željama strateškog partnera koji će se javiti na ovaj poziv.

 - Postoji više opcija i nadamo se da ćemo dobiti više poNuda. Jasno je da će partner tražiti upravljački paket nad kamenolomima. Nakon toga vidjet ćemo u kojem će obliku nastaviti postojati „Hidrogradnja“. Ali, o svemu će odlučivati Skupština povjerilaca koja će biti održana krajem sljedećeg mjeseca – naglasio je Fazlagić.

Ostaje nejasno kako je moguće da propada kompanija koja ima imovinu u vrijednosti od pola milijarde eura i zašto radnici te kompanije gladni i žedni protestiraju ispred bh. institucija.

Procijenjena vrijednost imovine „Hidrogradnje“ 

- Butmir – Lokalitet za stambeno-poslovni ili tržni centar – 90 miliona eura

- Briješće – Poslovno-tržni centar – 100 miliona eura - Briješće – Individualni stambeni objekt – 2,5 miliona eura

- Kamenolom Hadžići – 35 miliona eura

- Kamenolom Kakanj – 13 miliona eura

- Motel „Čavljak“ – nije procijenjena vrijednost

- Potraživanja iz Iraka – 280 miliona KM

- Potraživanja iz Libije – 35 miliona KM

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik