Evo kolike plate i kakve privilegije imaju top menadžeri u Srbiji

Bez autora
Apr 03 2018

Biti top menadžer u Srbiji, osim najveće odgovornosti i preuzimanja rizika, podrazumeva i mesečnu platu i do 15.000 evra, bonuse, kao i brojne beneficije od biznis kartica, korišćenja poslovnih vozila, do privatnog zdravstvenog i dobrovoljnog penzijskog osiguranja, a u slučaju da raskinu ugovor mogu da računaju i do tri godišnje zarade odštete, takozvani "padobran". Menadžerske ugovore kompanije sklapaju sa ključnim ljudima bitnim za ispunjenje ciljeva poslovanja koje vlasnici tih firmi postavljaju pred njih i sa ciljem da ih "vežu" za sebe i dugoročne saradnje, kao i motivacije. Prema nezvaničnim saznanjima, takvi ugovori se sklapaju već od "srednjeg", takozvanog operativnog menadžmenta, čije su mesečne zarade do 2 hiljade evra, pa do top menadžmenta, gde zavisno od industrije u kojoj kompanija posluje, mesečne neto zarade iznose od 5 hiljada pa do 10.000 evra.

Evo kolike plate i kakve privilegije imaju top menadžeri u SrbijiBiti top menadžer u Srbiji, osim najveće odgovornosti i preuzimanja rizika, podrazumeva i mesečnu platu i do 15.000 evra, bonuse, kao i brojne beneficije od biznis kartica, korišćenja poslovnih vozila, do privatnog zdravstvenog i dobrovoljnog penzijskog osiguranja, a u slučaju da raskinu ugovor mogu da računaju i do tri godišnje zarade odštete, takozvani "padobran".

Menadžerske ugovore kompanije sklapaju sa ključnim ljudima bitnim za ispunjenje ciljeva poslovanja koje vlasnici tih firmi postavljaju pred njih i sa ciljem da ih "vežu" za sebe i dugoročne saradnje, kao i motivacije.

Prema nezvaničnim saznanjima "Blica", takvi ugovori se sklapaju već od "srednjeg", takozvanog operativnog menadžmenta, čije su mesečne zarade do dve hiljade evra, pa do top menadžmenta, gde zavisno od industrije u kojoj kompanija posluje, mesečne neto zarade iznose od pet hiljada evra pa do 10.000 evra. Vrhunski menadžeri koji svojim kompanijama donose dobre profite zarađuju i preko 15.000 evra neto mesečne plate.

Ovakve zarade su karakteristične trenutno za IT sektor, faramaceutsku industriju, bankarstvo, naftnu i duvansku industriju…

Uz zaradu i bonusi, osiguranje, biznis kartice, avio karte Naravno, zarada je bitan i glavni deo menadžerskog ugovora, a sa njom se ugovaraju i bonusi, negde i učešće u vlasništvu, beneficije koje podrazumevaju pokriće određenih troškova i privatnog zdravstvenog i penzionog osiguranja, biznis kartica, korišćenje vozila, goriva. Strane kompanije praktikuju ukoliko je menadžer stranac, da mu plaćaju smeštaj, kao i avio karte.

Srpska asocijacija menažera okuplja više od 400 profesionalnih menadžera. Kako kaže za "Blic" Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a, menadžerski ugovori su posebni po mnogo čemu.

- Dosta zavisi i od same kompanije, kakav je poslodavac, ali i od menadžera – koliko je zapravo menadžer vredan za tu kompaniju i za ostvarivanje njenih, dosta često visokih i zahtevnih, ciljeva  - ističe Jelena Bulatović.

Ko su menadžeri u Srbiji?

Širok je dijapazon ko su menadžeri u Srbiji. Počev od direktora brojnih kompanija, predsednika Izvršnih odbora banaka, osiguravajućih društva, lizing kompanija...

- To su direktori i drugi zastupnici privrednih društava, čiji status je uređen ne samo normama radnog, već i kompanijskog prava i drugih posebnih propisa kojima se uređuje njihova funkcija. Za razliku od menadžera koji su istovremeno i zastupnici privrednog društva, status svih ostalih menadžera gde spadaju sektorski direktori i ostale kategorije rukovodilaca, uređen je isključivo normama radnog prava - objašnjava advokat Ana Lazarević.

Na pitanje ko su zapravo menadžeri u Srbiji, Nebojša Mandić, direktor DHL, kaže da su to svi oni koji nose odgovornost za ostvarivanje određenih poslovnih ciljeva.

- Menadžeri su čelni ljudi različitih kompanija koji su angažovani na razvoju poslovanja. To su i preduzetnici koji rade na implementaciji i razvoju svoje poslovne ideje, a tu su i oni koji vode određeni sektor, naprimet proizvodnju određenih proizvoda ili prodaju ili pak nešto treće  - objašnjava Nebojša Mandić.

Bonusi u zavisnosti od rezultata, lojalnosti firmi...

Svi oni imaju specifične menadžerske ugovore. Njihovu posebnost predstavljaju klauzule o različitim vrstama finansijskih pogodnosti, koje oni pod određenim uslovima mogu da ostvare.

- Najčešće su to godišnji ili drugi periodični bonusi, čije se ostvarenje  uslovljava postignutim rezultatima menadžera i poslovnim uspehom poslodavca. Potom, moguće je ugovoriti i bonuse lojalnosti, koji se menadžeru isplaćuju nakon određenog broja godina na istoj poziciji u kompaniji. Ili "exit" bonusi, koji se ugovaraju pred prodaju većinskog kapitala i isplaćuju onima koji prihvate da u kompaniji ostanu tokom prodaje i određenog perioda tranzicije. Karakteristične su i klauzule učešća menadžera u dobiti društva, kao i nagrada i stimulacija menadžera kroz sticanje akcija društva - ukazuje advokat Ana Lazarević.

Osim finansijske, menadžeri ostvaruju i neposredne novčane koristi kroz privatno zdravstveno osiguranje, dobrovoljno penzijsko, životno, osiguranje od profesionalne odgovornosti. Potom pravo na korišćenje kompanijskog automobila u privatne svrhe, naknada troškova stanovanja,  plaćanje školarine za decu. Šta i koliko će dobiti, ipak zavisi od njihove sposobnosti da za sebe ispregovaraju najviše.

"Zlatni padobran" za top menadžment do 36 zarada, srednji do šest

Posebno interesantna je institucija "zlatnog padobrana", koji se primenjuje ukoliko menadžer dobije otkaz. Top menadžment može da dogovori i do 36 zarada u slučaju otkaza, dok niži menadžment, po pravilu, može da računa na ugovaranje naknada u iznosu do šest zarada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik