Na račune poljoprivrednika leglo 2,38 miliona maraka

Bez autora
Apr 15 2018

Na račune poljoprivrednika u Srpskoj je uplaćeno 2,38 miliona maraka na ime podsticaja za ovogodišnju proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS novac je uplatilo putem Agencije za agrarna plaćanja Srpske, a o narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena.Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković pretpostavlja da su podsticaji isplaćeni mljekarskom sektoru, jer se njima obračunava na mjesečnom nivou. Ratari tek sad, nakon uvođenja novog pravilnika, imaju mogućnost da obnove registraciju gazdinstva u APIF-u, kako bi što prije ostvarili pravo na premiju po osnovu zasijanih hektara, rekao je Marinković.

Na račune poljoprivrednika leglo 2,38 miliona marakaNa račune poljoprivrednika u Srpskoj juče je uplaćeno 2,38 miliona maraka na ime podsticaja za ovogodišnju proizvodnju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS novac je uplatilo putem Agencije za agrarna plaćanja Srpske, a o narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković pretpostavlja da su podsticaji isplaćeni mljekarskom sektoru, jer se njima obračunava na mjesečnom nivou.

- Ratari tek sad, nakon uvođenja novog pravilnika, imaju mogućnost da obnove registraciju gazdinstva u APIF-u, kako bi što prije ostvarili pravo na premiju po osnovu zasijanih hektara - rekao je Marinković.

On kaže da je najbitnije da je počela podjela regresiranog goriva, koje će u narednom periodu sigurno da pomogne poljoprivrednicima, imajući u vidu da je gorivo poskupjelo u prosjeku za 83 feninga zbog uvođenja Zakona o akcizama.

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu objavljen je krajem marta. Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je ranije da će agrarni budžet u ovoj godini biti 71 milion KM, te da će osim ovih sredstava odobrenih za podsticaje, u poljoprivredu će biti uloženo dodatnih 131 milion KM kroz razne projekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik