Naučnici učinili jačim enzim koji se hrani plastikom

Bez autora
Apr 17 2018

Naučnici su otkrili način da ojačaju prirodne enzime koji uništavaju PET ambalažu, što je najčešći vid plastike kojom se zagađuje okolina.Za razgrađivanje PET ambalaže, od koje se često prave plastične boce, potrebne su stotine godina. Britanski potrošači godišnje upotrebe 13 milijardi plastičnih boca, od kojih se više od tri milijarde ne recikliraju. Enzim petaza je otkriven u Japanu i proizvodi ga baketerija Idonela Sakaiensis, koja „jede“ PET ambalažu kao svoj glavni izvor energije.

Naučnici učinili jačim enzim koji se hrani plastikomNaučnici su otkrili način da ojačaju prirodne enzime koji uništavaju PET ambalažu, što je najčešći vid plastike kojom se zagađuje okolina.

Za razgrađivanje PET ambalaže, od koje se često prave plastične boce, potrebne su stotine godina. Britanski potrošači godišnje upotrebe 13 milijardi plastičnih boca, od kojih se više od tri milijarde ne recikliraju.

Enzim petaza je otkriven u Japanu i proizvodi ga baketerija Idonela Sakaiensis, koja „jede“ PET ambalažu kao svoj glavni izvor energije.

„PET u većim količinama postoji tek više od 50 godina, što nije veliki vremenski period za jednu bakteriju da evoluira kako bi mogla da jede nešto što je stvorio čovek“, izjavio je profesor Džon Mekgin, uključen u istraživanje.

Mekgin je ukazao na to da poliesteri, grupa plastike kojoj pripada PET (polietilen tereftalat), postoje u prirodi, i da ih biljke koriste za zaštitu svojih listova.

„Bakterije su evoluirale milionima godina da bi mogle da ih jedu“, dodao je Mekgin.

Prelazak bakterija na PET ambalažu je, ipak, „prilično neočekivan“ i međunarodni tim naučnika u Oksfordu je odlučio da otkrije kako se razvila petaza.

Istraživači su koristili trodimenzinalni model visoke definicije i koristili snažne iks-zrake da bi ustanovili strukturu petaze, i ustanovili da, samo malom izmenom, mogu da poboljšaju učinak tog enzima. To znači da petaza nije još do kraja razvijena i da postoji potencijal za jačanje njenih svojstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik