Domaćim testom do tržišta i zarade

Bez autora
Apr 17 2018

Proizvodnja domaćih testenina u malim zanatskim radionicama postaje sve češći izbor onih koji usled nedostatka posla žele da započnu sopstveni biznis ili dodatni posao. U Regionalnoj privrednoj komori Sombor kažu da sve više mladih dolazi na ideju da se bavi proizvodnjom različitih vrsta hrane, te da je sve više zanatskih radionica koje svoje proizvode plasiraju na domaćem tržištu. Konkurencije ima, ali je presudan ukus potrošača ukoliko se želi zadovoljiti izbirljiv ukus tržišta. Mala zanatska radionica domaćih testenina Jelice Đipanov iz Bačkog Monoštora primer je kako kroz samozapošljavanje ideju možete pretvoriti u put do trajnog posla.

Domaćim testom do tržišta i zaradeProizvodnja domaćih testenina u malim zanatskim radionicama postaje sve češći izbor onih koji usled nedostatka posla žele da započnu sopstveni biznis ili dodatni posao.

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor kažu da sve više mladih dolazi na ideju da se bavi proizvodnjom različitih vrsta hrane, te da je sve više zanatskih radionica koje svoje proizvode plasiraju na domaćem tržištu. Konkurencije ima, ali je presudan ukus potrošača ukoliko se želi zadovoljiti izbirljiv ukus tržišta.

Mala zanatska radionica domaćih testenina Jelice Đipanov iz Bačkog Monoštora primer je kako kroz samozapošljavanje ideju možete pretvoriti u put do trajnog posla. Ona kaže da za dobro domaće testo nema tajne osim da bude bez aditiva, veštačkih boja i aroma.

Jelica nikada nije volela da ručno mesi testo, ali u životnom zaokretu, od kada ne radi u struci kao učiteljica, svoj spas je pronašla u porodičnom poslu proizvodnje domaćeg testa. Bilo da su tanki ili široki rezanci ili flekice za supu, čipke, spirale, makaroni i kockice za gulaše i paprikaše ili zaštitni znak njene radionice – testo "šibice" sve se mesi po jednostavnoj recepturi od brašna, svežih jaja i vode.

"Posao sam počela uz pomoć subvencija Nacionalne službe zapošljavanja, koje sam imala priliku da iskoristim. Ipak, treba m,nogo truda i ne mogu reći da se može pričati o velikim zaradama, jer toga nema. Konkurencija je relativno jaka ali moj način proizvodnje i to što sve radim od svežih jaja po mojoj recepturi ne može se naći naročito retko se proizvodi testo – šibice zbog posebne tehnike sušenja. Imam stalne kupce, a to mi je najvažnije", objašnjava ona.

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor kažu da domaće testo uvek nađe svoje mesto na tržištu koje ima dovoljno prostora za sve proizvođače, budući da smo zemlja koja većinom uvozi testenine iz zemalja Evropske unije.

"Imamo na našem tržištu dosta uvoznog testa koje se najviše prodaje po megamarketima. Za domaće proizvođače je tržište otvoreno, jer je domaće testo sve više traženo", kaže Mihajlo Maćuš, koordinator za industriju u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Jelica se testeninama bavi poslednje tri godine, kaže da je proizvodnja hrane bila njen najbolji izbor, jer kupci sve više traže domaće proizvode.

"Od ostalih na tržištu me izdvaja to što je moja testenina domaća i to što koristim samo domaće brašno, jaja i vodu bez ikakvih drugih dodataka. Takođe proizvodim i zamrznuto testo. Konkurencija ja relativno jaka, ali mislim da ovaj način proizvodnje i ovakva testenina se ne može naći u okolini", doda je Jelica.

Posao nije lak, ističe naša sagovornica, jer u njega treba uložiti mnogo truda i sredstava, za sada sve radi sama i nada se da će jednog dana moći nekog i zaposliti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik