Banke u Srbiji 2017. zaradile pola milijarde evra

Bez autora
Apr 18 2018

Banke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko pola milijarde evra. Ovolika zarada najbolja je u poslednjih deset godina, odnosno od početka svetske ekonomske krize, i ostvarena je uprkos drastičnom padu kamata.Pri vrhu liste banaka s najvećom zaradom karte su promešane. Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka. Ona je za godinu dana profit gotovo utrostručila, čime je sa četvrtog mesta u 2016. godini izbila na prvo u 2017. godini. Banka Inteza skinuta je s trona na kojem je bila godinama i lane je bila na drugom mestu.

Banke u Srbiji 2017. zaradile pola milijarde evraBanke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko pola milijarde evra. Ovolika zarada najbolja je u poslednjih deset godina, odnosno od početka svetske ekonomske krize, i ostvarena je uprkos drastičnom padu kamata.

Pri vrhu liste banaka s najvećom zaradom karte su promešane. Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka. Ona je za godinu dana profit gotovo utrostručila, čime je sa četvrtog mesta u 2016. godini izbila na prvo u 2017. godini.

Banka Inteza skinuta je s trona na kojem je bila godinama i lane je bila na drugom mestu. To, međutim, ne znači da joj je zarada niža. Iz finansijskih izveštaja vidi se da je prošle godine zaradila 11,8 milijardi dinara, što je za petinu više nego 2016. godine.

Na trećem mestu je Komercijalna banka, koja je u prethodne dve godine predvodila listu banaka s najvećim gubicima. Ona opet pozitivno posluje, i to sa profitom od čak 8,1 milijardu dinara. Podsećanja radi, u 2016. godini ova banka je za toliki iznos bila na gubitku.

Na četvrtom mestu je Sosijete ženeral banka, koja je takođe znatno uvećala dobit – za čak 83,37 odsto, što joj je omogućilo pomeranje za jedno mesto naviše. Unikredit banka i Rajfajzen banka imale su praktično isti profit, od 6,6 milijardi dinara.

Direktna banka, koja je kupila dve male banke – KBM banku (bivšu Kredi banku) i Findomestik – i koja će tek da integriše Pireus banku, takođe je imala visok profit, i to posle gubitka u 2016. godini.

Sa liste gubitnika na listu dobitnika preselila se i Ekspo banka, nekadašnja Marfin banka, koja je prethodne godine uspela da zaradi 1,8 milijardi dinara.

Isti put od višegodišnjeg poslovanja u minusu do poslovanja u plusu prešla je i Adiko banka, naslednica Hipo Alpe Adrija banke, koja je minus od 1,2 milijarde dinara iz 2016. godine uspela da pretvori u isto toliki plus u prošloj godini.

MTS banka, koja je takođe ranije poslovala s gubitkom, uspela je lane da napravi profit od 7,1 milion dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik