Setva kasni, poljoprivrednici nezadovoljni zbog dizela

Bez autora
Apr 18 2018

Period lepog vremena poljoprivrednici na severu Banata užurbano koriste da završe nagomilane poslove. Prolećna setva kasni, ali pomeranje rokova ne bi trebalo ozbiljnije da ugrozi planove paora. Ipak, ćudljivo vreme umnogome će odrediti nastavak poljoprivrednih radova. Veće količine padavina na samom početku proleća pomerile su početak aktuelnih radova. Nagomilalo se poslova, pa su paori na severu Banata u velikoj žurbi do narednih kiša. Umesto dosadašnjih zanemarljivih 300-400 hektara pod uljanom repicom, jesenas je na severu Banata zasejano preko 4 hiljade hektara pod tom poljoprivrednom kulturom, a ovog proleća će za oko 10 procenata više njiva biti pod šećernom repom.

Setva kasni, poljoprivrednici nezadovoljni zbog dizelaPeriod lepog vremena poljoprivrednici na severu Banata užurbano koriste da završe nagomilane poslove. Prolećna setva kasni, ali pomeranje rokova ne bi trebalo ozbiljnije da ugrozi planove paora. Ipak, ćudljivo vreme umnogome će odrediti nastavak poljoprivrednih radova.

Veće količine padavina na samom početku proleća pomerile su početak aktuelnih radova. Nagomilalo se poslova, pa su paori na severu Banata u velikoj žurbi do narednih kiša.

Umesto dosadašnjih zanemarljivih 300-400 hektara pod uljanom repicom, jesenas je na severu Banata zasejano preko 4 hiljade hektara pod tom poljoprivrednom kulturom, a ovog proleća će za oko 10 procenata više njiva biti pod šećernom repom.

S druge strane, površine pod kukuruzom biće umanjene od 10 do 15 procenata.

Promena klime, pogotovo loša iskustva sa prošlogodišnjom sušom, donekle menjaju dosadašnje navike kikindskih rata.

Paori sa severa Banata prilagođavaju kako mogu ili, kako oni vole da kažu, kako moraju.

Pored vremenskih prilika i neprilika, poljoprivrednici su dodatno opterećeni finansijskim "repovima" iz prošle godine. Tim pre, nezadovoljni su činjenicom da, i pored najava, regresiranog dizel goriva ni ovog proleća - nema.

Period lepog vremena poljoprivrednici na severu Banata užurbano koriste da završe nagomilane poslove.

U toku je prihrana ozimih useva, priprema zemljišta i mašina za setvu prolećnih kultura, a ratari se nadaju da će poljoprivredni radovi bili završeni u optimalnom roku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik