Big Bang prodan za 18,6 milijuna eura, ostaje u slovenskim rukama

Bez autora
Apr 19 2018

Nakon prodaje najvećeg slovenskog trgovca tehničkom robom Big Banga vjerovnici Merkura bit će isplaćeni bolje nego što su očekivali, jer je slovenski Adventura Holding u vlasništvu Darko Klariča platio 18,6 milijuna eura. Informaciju o prodaji Klarič još ne želi komentirati, ali je prema neslužbenim informacijama ugovor već potpisan. Trgovac tehnikom Big Bang uz online prodaje ima 18 poslovnica i oko 15.000 četvornih metara prodajnog prostora. Prema vlastitim podacima, kompanija je najveći ponuđač audio-video proizvoda i računalne opreme u Sloveniji s tržišnim udjelima od 30 do 60 posto.

Big Bang prodan za 18,6 milijuna eura, ostaje u slovenskim rukamaNakon prodaje najvećeg slovenskog trgovca tehničkom robom Big Banga vjerovnici Merkura bit će isplaćeni bolje nego što su očekivali, jer je slovenski Adventura Holding u vlasništvu Darko Klariča platio 18,6 milijuna eura, pišu Finance.

Informaciju o prodaji, koju je prvi objavio portal Siol, Klarič još ne želi komentirati, ali je prema neslužbenim informacijama Financa ugovor već potpisan.

Kupuje i Marinu Portorož

Trgovac tehnikom Big Bang uz online prodaje ima 18 poslovnica i oko 15.000 četvornih metara prodajnog prostora. Prema vlastitim podacima, kompanija je najveći ponuđač audio-video proizvoda i računalne opreme u Sloveniji s tržišnim udjelima od 30 do 60 posto.

Tvrtka je također jedan od glavnih trgovaca bijelom tehnikom i telekomunikacijskim proizvodima, čak je u Merkurovoj najvećoj krizi bio smatran najmanje problematičnom kćeri.

Big Bang je bio u cijelosti u vlasništvu Merkura u stečaju, koji ga je preuzeo 2002. godine. Darko Klarič je u utrci za Big Bang pobijedio Balfin Group albanskog milijardera Samira Manea, iako su poznavatelji prilika pretpostavljali da će novi vlasnik slovenskog trgovca tehničkom robom postati Mane, koji je angažirao konzultanta Ernsta&Younga da mu pomogne pri kupnji u Sloveniji.

Osim vlasništva nad financijskim holdingom Adventura Klarič je osnivač Media Publikuma, koji se bavi iznajmljivanjem oglasnog prostora. Kroz Adventura Holding posjeduje najvećeg slovenskog autobusnog prijevoznik Avrigo (uz Izletnik Celje, Koratur i Integral), a također preko holdinga se natječe za kupnju Marine Portorož za koju se očekuje da će s partnerom platiti 21,6 milijuna eura.

Ograničenja rasta u Sloveniji

Big Bang, koji je bio snažno pogođen problemima bivšeg vlasnika Merkura i financijskom krizom, nedavno je značajno unaprijedio svoje poslovanje i krajem 2016. vratio sve dugove. Tvrtka je sada nezadužena. Vlasnici Big Banga, Banka Koper s 45 posto udjela i DUTB s 55 posto, kompaniju su pokušali prodati izvan suda, ali nisu uspjeli. Prema neslužbenim podacima, Big Bang je lani ostvario 2,4 milijuna eura neto dobiti i 4 milijuna eura novčanog toka od poslovanja.

Planirano je 129 milijuna eura prihoda, što je za 12 posto više nego 2016. Također, ekonomske prognoze za naredne godine povoljne su za daljnji rast Big Banga. Kompaniju i dalje čeka puno posla na povećanju internet prodaje gdje ostvaruje samo 5% prihoda, dok konkurencija u inozemstvu tim načinom prodaje ostvaruje znatno više.

Kupca Big Banga ipak očekuju neki rizici koji bi mogli imati značajan utjecaj na poslovanje tvrtke, navodi Siol.net. Među njima su neizvjesnosti vezane uz razvoj online trgovine, jer je EK već počela usvajati zakone koji ruše europske granice i dovode povoljnije inozemne divove na slovensko tržište. Tu je također i ograničeni rast tržišnog udjela u Sloveniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik