U Beogradu otvoreno predstavništvo Hrvatske privredne komore

Bez autora
Apr 19 2018

Predsednici privrednih komora Srbije i Hrvatske Marko Čadež i Luka Burilović, svečanim otkrivanjem table na Topličinom vencu u Beogradu, ozvaničili su početak rada predstavništva Hrvatske privredne komore i poručili da je prioritet dalji razvoj saradnje i unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje. Na nama je da pokažemo koliko je važno sve ono što smo do sada uradili. Hrvatske kompanije u Srbiji investirale su 800 miliona evra i zapošljavaju 14 hiljada ljudi, a potencijal još nismo ni načeli. Srpski proizvodi sve više nalaze svoje mesto na tržištu Hrvatske, a Privredna komora Srbije ostaje veliki partner Hrvatskoj gospodarskoj komori i zajedno idemo u nove pobede.

U Beogradu otvoreno predstavništvo Hrvatske privredne komorePredsednici privrednih komora Srbije i Hrvatske Marko Čadež i Luka Burilović, svečanim otkrivanjem table na Topličinom vencu u Beogradu, ozvaničili su početak rada predstavništva Hrvatske privredne komore i poručili da je prioritet dalji razvoj saradnje i unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje. 

„Na nama je da pokažemo koliko je važno sve ono što smo do sada uradili. Hrvatske kompanije u Srbiji investirale su 800 miliona evra i zapošljavaju 14 hiljada ljudi, a potencijal još nismo ni načeli. Srpski proizvodi sve više nalaze svoje mesto na tržištu Hrvatske, a Privredna komora Srbije ostaje veliki partner Hrvatskoj gospodarskoj komori i zajedno idemo u nove pobede“, poručio je Čadež.

Sve više kompanija iz Srbije izvozi na tržište Hrvatske i ulaže u tu zemlju, a otvaranje kancelarije u Beogradu znači da ćemo imati svakodnevan dinamičan rad i komunikaciju između srpskih i hrvatskih preduzeća, istakao je predsednik PKS.

Čadež je najavio da će do kraja godine, Privredna komora Srbije, uz pomoć hrvatske komore otvoriti svoje predstavništvo u Zagrebu.

Predsednik hrvatske komore Burilović, podseća da je Srbija šesti trgovinski partner Hrvatskoj i nada se da će saradnjom dve poslovne asocijacije biti unapređen privredni potencijal. Izvoz iz Hrvatske je povećan za 31 procenat, a uvoz za 19 odsto, i iz godine u godinu raste, rekao je Burilović.

„Koliko god imamo tereta iz prošlosti, na političarima je da ih rešavaju. Nas neće ništa omesti u saradnji jer to utiče na život građana i jedne i druge države. Povećanje kvaliteta života građana će uticati da građani okrenu leđa prošlosti i da se okrenu budućnosti“, istakao je Burilović.

Predstavnici srpskih i hrvatskih kompanija ocenili su da je otvaranje Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu, nakon pet godina od njenog zatvaranja, značajan datum za privrednu saradnju dve zemlje.

Za privrednike Srbije i Hrvatske je otvaranje predstavništva HGK u Srbiji jako dobra vest, poručio je direktor predstavništva Atlantik Grupe u Srbiji Vladimir Čupić.

„Naše očekivanja su da će se saradnja Srbije, Hrvatske, i celog regiona intenzivirati i biti kvalitetnija. U narednom periodu je logično očekivati zajedničke nastupe preduzeća iz Hrvatske i Srbije na trećim tržištima“, kaže Čupić.
Kako je istakao predsednik Hrvatske gospodarske komore u Srbiji, Pero Mijakić, otvaranje Komore u Beogradu omogućiće bolju komunikaciju privrednika dve zemlje.

„Razvijanjem privredne saradnje zapošljavaće se ljudi i u Srbiji i u Hrvatskoj kako ne bi odlazili u inostranstvo da rade“, kaže Mijakić.

Predsednik Uprave hrvatske kompanije Podravka Marin Pucar, kaže da je otvaranje Hrvatske komore još jedan korak u stvaranju boljih i jačih odnosa između dve zemlje.

„Prisutni smo na jedinstvenom tržištu i otvaranje komore je još jedan korak u poboljšanju odnosa dve zemlje. Nadam se da će investitori i privrednici iz Srbije još više biti prisutni u Hrvatskoj“, kaže Pucar.

Otvaranje HGK u Srbiji je obostrana šansa za privredu dve zemlje, ocenio je generalni direktor Zlatiborca Dušan Knežević. Smatra da susedna država predstavlja značajan prostor za buduće investicije srpskih preduzeća jer su, kako kaže, srpski proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj još iz vremena bivše Jugoslavije.

Prema analizama Privredne komore Srbije, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik