Montenegro Airlinesu još dva miliona eura državne pomoći

Bez autora
Apr 22 2018

Nacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlinesu iz državnog budžeta isplaćena je 13. aprila ove godine nova pomoć od dva miliona eura. Podatak je dostupan u dokumentu Pregled plaćanja sa glavnog računa trezora za period od 4. do 18. aprila ove godine, objavljenog na sajtu Ministarstva finansija. Iz Ministarstava finansija i pomorstva i saobraćaja, na čijem su čelu Darko Radunović i Osman Nurković, nijesu odgovorili na pitanja u koje je svrhe novac uplaćen Montenegro Airlinesu. Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Montenegro Airlinesu je namijenjeno četiri miliona eura po osnovu izmirenja obaveza prema dobavljačima i to Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, iznos od dva miliona eura i isto toliko ostalim dobavljačima za namirenje zaostalog duga iz prethodnog perioda.

Montenegro Airlinesu još dva miliona eura državne pomoćiNacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlinesu (MA) iz državnog budžeta isplaćena je 13. aprila ove godine nova pomoć od dva miliona eura.

Podatak je dostupan u dokumentu Pregled plaćanja sa glavnog računa trezora za period od 4. do 18. aprila ove godine, objavljenog na sajtu Ministarstva finansija.

Iz Ministarstava finansija i pomorstva i saobraćaja, na čijem su čelu Darko Radunović i Osman Nurković, juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u koje je svrhe novac uplaćen Montenegro Airlinesu.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Montenegro Airlinesu je namijenjeno četiri miliona eura po osnovu izmirenja obaveza prema dobavljačima i to Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, iznos od dva miliona eura i isto toliko ostalim dobavljačima za namirenje zaostalog duga iz prethodnog perioda.

Evropska komisija navela je u novom izvještaju za Crnu Goru da zabrinjava kontinuirana podrška nacionalnoj aviokompaniji i ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim restrukturiranjem tog preduzeća.

“Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines se suočava sa velikim problemima održivosti, akumulirajući značajne finansijske dugove. Plan restrukturiranja od 2012. godine za aviokompaniju je samo djelimično implementiran, ali je dalja državna podrška odobrena da bi aviokompanija bila operativna”, navodi EK u novom izvještaju za Crnu Goru.

Upozoravaju i da je svijest o pravilima državne pomoći među davaocima slaba i da se to mora pojačati.

Zakonom o državnoj pomoći predviđeno je da kompanija koja jednom dobije državnu pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina. Takođe, zakonski uslov da neko dobije državnu pomoć je saglasnost Komisije za državnu pomoć.

Ranija analiza Istraživačkog centra MANS-a i “Vijesti” pokazala je da Vlada od osnivanja MA izdvajala značajna sredstva za opstanak nacionalne aviokompanije i do kraja 2014. godine, po osnovu dokapitalizacija i davanja subvencija, uložila je 58,5 miliona eura, dok je zbog smanjenja akcijskog kapitala kompanije izgubila najmanje 14,3 miliona.

Vlada je prošle godine na predlog resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, isplatila iz tekuće budžetske rezerve dug Montenegro Airlinesa prema Hipotekarnoj banci od 2,2 miliona eura, kako bi izbjeglo aktiviranje državne garancije. Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet o državnoj pomoći MA, povodom navoda poslanika SDP-a Raška Konjevića da je pomoć dodijeljena nezakonito.

MA je prošle godine još jednom dobio državnu pomoć, pa je ona ukupno iznosila 4,5 miliona eura. Oba puta je pomoć odobrilo Ministarstvo finansija, iako Komisija za dodjelu državne pomoći, koja je dio Ministarstva finansija, nije dala saglasnost.

Nacionalna aviokompanija završila je prošlu godinu sa minusom od 4.606.487 eura, čime je nagomilani gubitak dostigao 76.497.309 eura, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju.

Gubitak državne kompanije, na čijem čelu su od početka prošle godine Nikola Vukićević (predsjednik borda) i Živko Banjević (izvršni direktor) smanjen je 2,5 puta u odnosu na 2016. kada je iznosio 11.473.590 eura.

MA ima i neraspoređenu dobit od 327.297 eura, kratkoročne obaveze i rezervisanja iznose 75,119,982, a dugoročne oko 13,9 miliona eura. Kapital kompanije je i dalje negativan (-40.279.522 eura).

Nacionalna aviokompanija je na crnoj listi Poreske uprave i državi je početkom godine dugovala 17.137.290 za poreze i doprinose na zarade. MA je na kraju prošle godine imao 394 zaposlena. Vlada je vlasnik oko 99,9 odsto akcija Montenegro Airlinesa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik