Tužba Strabaga ne bi trebala usporiti gradnju Pelješkog mosta

Bez autora
Apr 22 2018

Regionalni forum za raspravu pod naslovom EU u mom kraju: europski fondovi i Pelješki most održan je u Dubrovniku u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta u okviru 357 milijuna eura vrijednog projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izjavila je tom prilikom kako bi Republika Hrvatska teško sama krenula u izgradnju Pelješkog mosta bez pomoći EU. Odobreni iznos jedan je od najvećih koji se izdvaja u posljednje vrijeme iz Programa konkurentnosti i kohezije. Projekt je bio dobro elaboriran i na njemu se dugo radilo. EU je očito shvatila da želi povezati i sebe, a ne samo Hrvatsku. Pritom ne zaobilazimo BiH jer želimo učiniti sve da oni postanu članica EU, rekla je Šuica.

Tužba Strabaga ne bi trebala usporiti gradnju Pelješkog mostaRegionalni forum za raspravu pod naslovom EU u mom kraju: europski fondovi i Pelješki most održan je u Dubrovniku u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta u okviru 357 milijuna eura vrijednog projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom.

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izjavila je tom prilikom kako bi Republika Hrvatska teško sama krenula u izgradnju Pelješkog mosta bez pomoći EU.

Odobreni iznos jedan je od najvećih koji se izdvaja u posljednje vrijeme iz Programa konkurentnosti i kohezije. Projekt je bio dobro elaboriran i na njemu se dugo radilo. EU je očito shvatila da želi povezati i sebe, a ne samo Hrvatsku. Pritom ne zaobilazimo BiH jer želimo učiniti sve da oni postanu članica EU, rekla je Šuica.

Komentirala je i upravni spor koji je Strabag pokrenuo protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Držali smo se javne nabave i transparentnosti i kineski konzorcij imao je najpovoljniju ponudu. Iskreno, najbolje bi bilo da je dobila europska tvrtka, ali nije i tu se nema što dalje komentirati, istaknula je Šuica.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić izjavila je kako je projekt izgradnje Pelješkog mosta dogovaran još za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom. O mostu smo govorili kao rješenju koje spaja teritorij Republike Hrvatske u jedinstvenu cjelinu, a to je u Europskoj komisiji odmah shvaćeno kao važan projekt. Međutim, mi smo u Hrvatskoj imali problema sa shvaćanjem koliko je to nama strateški važan projekt , rekla je Maletić.

Dodala je kako se, uz Pelješki most, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji realizira još niz bitnih projekata. Jedan od većih je Zračna luka Dubrovnik, kojoj je uspjelo izvanredno kombinirati više fondova. Tu su i poduzetnici, poduzetnički inkubatori, poslovne zone, ulaganja u hotele, izjavila je Maletić.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić rekao je kako je upravni spor Strabaga protiv rješenja DKOM-a slučaj kakav se u Hrvatskoj u praksi još nije dogodio. Ne očekujemo da bi to moglo izazvati zaustavljanje početka radova, izjavio je Mihotić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić istaknuo je kako će Pelješki most imati golem utjecaj na sveukupno hrvatsko gospodarstvo, a ne samo juga Hrvatske.

Osim što će povezivati dva dijela Hrvatske i EU, most će ujedno biti odskočna daska za snažan rast gospodarstva na jugu Hrvatske, ali i u okruženju. Na tom se području planira izgradnja nekoliko resorta, a cilj nam je održivi turizam koji neće naštetiti prirodnim resursima, smatra Matušić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik