Banje i planine ruše sve rekorde

Bez autora
Apr 23 2018

Banje i planine u Srpskoj mamac su za posjetioce iz cijelog svijeta, što potvrđuje podatak da je od skoro 140.000 noćenja u prva dva mjeseca ove godine najviše njih zabilježeno upravo u ovim centrima. Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS, u prva dva mjeseca ove godine Srpsku je posjetilo 48.454 turista, što je rast od 15,3 odsto u odnosu na isti period lani, dok je ukupan broj noćenja veći za 23,8 odsto. Najviše posjetilaca stiglo je iz Srbije, a znamenitosti Srpske našle su se i na mapi velikog broja gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Crne Gore, Turske i Njemačke.

Banje i planine ruše sve rekordeBanje i planine u Srpskoj mamac su za posjetioce iz cijelog svijeta, što potvrđuje podatak da je od skoro 140.000 noćenja u prva dva mjeseca ove godine najviše njih zabilježeno upravo u ovim centrima.

Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS, u prva dva mjeseca ove godine Srpsku je posjetilo 48.454 turista, što je rast od 15,3 odsto u odnosu na isti period lani, dok je ukupan broj noćenja veći za 23,8 odsto.

Najviše posjetilaca stiglo je iz Srbije, a znamenitosti Srpske našle su se i na mapi velikog broja gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Crne Gore, Turske i Njemačke.

Da je sve više onih koji za odmor i rekreaciju biraju banjske centre, potvrđuje podatak da je u odnosu na prva dva mjeseca lani, broj noćenja u banjama u januaru i februaru ove godine gotovo udvostručen.

- Turista koji je došao u banju, u prosjeku je noćio 5,18 noći - naveli su u ministarstvu.

Sa najviše noćenja, čak 56.467 mogu se pohvaliti planinski centri, a najviše posjetilaca prespavalo je u hotelima i sličnom smještaju.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da su Trebinje, Jahorina, cijela banjalučka regija i Bijeljina najposjećenije destinacije u Srpskoj.

- U banjskim mjestima lani je zabilježeno 11,7 odsto više noćenja, a u planinskim 5,8 odsto - navela je Jovanovićeva.

Ona dodaje da je taj trend nastavljen i u 2018. godini, a kao najveći problem istakla je nedostatak hotelskog smještaja.

Među planinskim destinacijama najveću pažnju turista privlači Jahorina, u čijem je kalendaru zima 2017/2018. godine upisana kao najuspješnija skijaška sezona ikada. Iz Olimpijskog centra "Jahorina" su naglasili da je najviše gostiju na planini bilo iz zemalja regiona koji su se u prosjeku zadržavali od pet do sedam dana, te da su ugostili i brojne turiste iz daleke Kine i Južne Koreje.

Izvršni direktor za marketing i prodaju u Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica" Goran Božić ističe da su u prva dva mjeseca ove godine ostvarili odlične rezultate.

- Imali smo više od 36.200 noćenja u januaru i februaru, što je za 22,5 odsto više u odnosu na isti period lani - rekao je Božić.

Luksuzni hotel u Trebinju

Luksuzni hotel "SL Panorama", koji je izgrađen u sklopu turističkog kompleksa "Grad sunca", otvoren je u Trebinju.

Predsjednik Poslovnog sistema "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković naveo je da hotel ima 25 deluks apartmana, restorane i panoramsku terasu sa pogledom na grad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik