BiH gubi 16 posto BDP-a zbog ograničenog učešća žena na tržištu rada

Bez autora
Apr 23 2018

Međunarodna finansijska korporacija članica Grupe Svjetske banke u ponedjeljak je u Sarajevu, u okviru konferencije Stvaranje boljih radnih mjesta: odgovorni poslodavci donose promjene za žene, prezentirala izvještaj Pitanje brige o djeci: poslovni argumenti za brigu o djeci koju podržava poslodavac. Bosna i Hercegovina gubi 16 posto BDP-a zbog ograničenog učešća žena na tržištu rada. Samo jedna trećina od ukupnog broja radno sposobnih žena u BiH ima formalno zaposlenja. Nekoliko je razloga za to kao što su nedostajuće vještine, socijalne norme, slabo razvijena infrastruktura podrške. Firme i poslodavci koji traže talentovanu i motivisanu radnu snagu mogu puno postići kreiranjem sistema podrške koji omogućava ženama da ne biraju između karijere i brige o najbližim i najdražim, kazala je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH.

BiH gubi 16 posto BDP-a zbog ograničenog učešća žena na tržištu radaMeđunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupe Svjetske banke u ponedjeljak je u Sarajevu, u okviru konferencije Stvaranje boljih radnih mjesta: odgovorni poslodavci donose promjene za žene, prezentirala izvještaj Pitanje brige o djeci: poslovni argumenti za brigu o djeci koju podržava poslodavac.

- Bosna i Hercegovina gubi 16 posto BDP-a zbog ograničenog učešća žena na tržištu rada. Samo jedna trećina od ukupnog broja radno sposobnih žena u BiH ima formalno zaposlenja. Nekoliko je razloga za to kao što su nedostajuće vještine, socijalne norme, slabo razvijena infrastruktura podrške. Firme i poslodavci koji traže talentovanu i motivisanu radnu snagu mogu puno postići kreiranjem sistema podrške koji omogućava ženama da ne biraju između karijere i brige o najbližim i najdražim, kazala je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH.

Kirsten Newitt, koautorica izvještaja istakla je ovom prilikom da je od kritičnog značaja da se rodna jednakost ne posmatra isključivo kao žensko pitanje nego kao ključ za jedan širi proces ekonomskog i društvenog razvoja.

Na konferenciji se razgovaralo i o ulozi poslodavaca u stvaranju infrastrukture podrške za profesionalni razvoj žena u BiH i zapadnom Balkanu, a kako je naglasio Damir Šlosel, direktor kompanije dm u BiH, zadovoljstvo zaposlenika raste kada je poslodavac spreman osluškivati i odgovarati na njihove potrebe, te oni veliku pažnju posvećuju stvaranje mogućnosti radnicima za usklađivanje privatnog i poslovnog života kroz fleksibilnost na radnom mjestu

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik