Prosječna martovska plata u RS-u 840 KM

Bez autora
Apr 23 2018

Prosječna neto plata u martu u RS-u iznosila je 840 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. Najviše zarade primili su zaposleni u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.363 KM, a najniže u građevinarstvu, svega 551 KM.Prosječna neto plata isplaćena u martu 2018. godine u odnosu na isti mjesec lani nominalno je veća za 1,4 posto. U martu ove godine, u odnosu na februar, najveći nominalni rast neto plate zabilježen je u područjima informacije i komunikacije 12,3 posto, ostale uslužne djelatnosti 2,4 posto i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,3 posto.

Prosječna martovska plata u RS-u 840 KMProsječna neto plata u martu u RS-u iznosila je 840 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Najviše zarade primili su zaposleni u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.363 KM, a najniže u građevinarstvu, svega 551 KM. Prosječna neto plata isplaćena u martu 2018. godine u odnosu na isti mjesec lani nominalno je veća za 1,4 posto.

U martu ove godine, u odnosu na februar, najveći nominalni rast neto plate zabilježen je u područjima informacije i komunikacije 12,3 posto, ostale uslužne djelatnosti 2,4 posto i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,3 posto.

Najveće smanjenje plate, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima stručne, naučne i tehničke djelatnosti i to za 2,9 posto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 2,6 posto i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 2,5 posto.

Iz Zavoda za statistiku su saopćili i da je u martu ove godine iz RS-a ostvaren izvoz u vrijednosti 299 miliona KM i uvoz u vrijednosti 498 miliona KM. U okviru ukupno ostvarene robne razmjene RS-a s inostranstvom u martu ove godine, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 60 posto.

Za prva tri mjeseca 2018. ostvaren je izvoz u vrijednosti 886 miliona KM, što je za 13,7 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je, u istom periodu, iznosio milijardu i 186 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik