Beograd dobija još jedno međunarodno putničko pristanište

Bez autora
Apr 24 2018

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević izjavio je danas, na svečanom potpisivanju Ugovora za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, da je za izgradnju tog pristaništa i još pet manjih pristana pontona na Dunavu i Savi u Beogradu resorno ministarstvo izdvojilo približno 145 miliona dinara. Ugovor su potpisali predsednik Opštine Zemun Dejan Matić, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća “Beogradvode” Nenad Đinđić. Knežević je kazao da Beograd koji je najposećenija turistička destinacija u Srbiji pored već postojećeg međunarodnog pristaništa na Savi zaslužuje da dobije još jedan međunarodno pristanište na Dunavu koje će uticati na znatno povećanje turističkog prometa.

Beograd dobija još jedno međunarodno putničko pristaništeDržavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević izjavio je danas, na svečanom potpisivanju Ugovora za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, da je za izgradnju tog pristaništa i još pet manjih pristana pontona na Dunavu i Savi u Beogradu resorno ministarstvo izdvojilo približno 145 miliona dinara.

Ugovor su potpisali predsednik Opštine Zemun Dejan Matić, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća “Beogradvode” Nenad Đinđić.

Knežević je kazao da Beograd koji je najposećenija turistička destinacija u Srbiji pored već postojećeg međunarodnog pristaništa na Savi zaslužuje da dobije još jedan međunarodno pristanište na Dunavu koje će uticati na znatno povećanje turističkog prometa.

Državni sekretar je rekao da je nautički turizam u Strategiji ravoja turizma Republike Srbije do 2025. godine prepoznat kao turistički prizvod od posebnog značaja.

On je podsetio da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija od 2015. do 2017. godine izdvojilo 163 miliona dinara za izgradnju sedam međunarodnih putničkih pristana na Dunavu.

Predsednik Opštine Zemun Dejan Matić je rekao da će se turistički kruzeri koji su do sada samo plovili pored Zemuna uskoro zadržavati i da će tako turisti moći da se upoznaju sa kulturno – istorijskom baštinom.

On je istakao da je projekat primer jedinstvene politike koju sprovodi Vlada Republike Srbije, Grad Beograd i Gradska opština Zemun i značajan podsticaj drugim opštinama da pokrenu razvoj turizma.

Ukupna vrednost ove kapitalne investicije je blizu 150 miliona dinara. Pristanište u Zemunu će biti spremno za prihvat brodova u narednoj nautičkoj sezoni.

Planirana lokacija za izgradnju pristaništa za međunarodne putničke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik