U institucijama BiH 60 posto plata od 475 do 761 KM

Bez autora
Apr 24 2018

Samostalni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Bosne i Hercegovine saopćio je da je u institucijama Bosne i Hercegovine 60 posto plata u rasponu od 475,69 do 761,10 KM, te ukazao na nepovoljniji položaj u odnosu na zaposlene na entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou. Iz Sindikata državnih službenika i zaposlenika su se oglasili, kako navode, zbog toga što se u posljednje vrijeme pojavio amonizitet u javnosti prema zaposlenima u državnoj službi na nivou BiH. U saopćenju navode da je zaposlenima u institucijama BiH u proteklih nekoliko godina dva puta smanjena osnovica za obračun plate, topli obrok takođe dva puta i prije šest mjeseci naknada za prijevoz.

U institucijama BiH 60 posto plata od 475 do 761 KMSamostalni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Bosne i Hercegovine saopćio je da je u institucijama Bosne i Hercegovine 60 posto plata u rasponu od 475,69 do 761,10 KM, te ukazao na nepovoljniji položaj u odnosu na zaposlene na entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou.

Iz Sindikata državnih službenika i zaposlenika su se oglasili, kako navode, zbog toga što se u posljednje vrijeme pojavio amonizitet u javnosti prema zaposlenima u državnoj službi na nivou BiH.

U saopćenju navode da je zaposlenima u institucijama BiH u proteklih nekoliko godina dva puta smanjena osnovica za obračun plate, topli obrok takođe dva puta i prije šest mjeseci naknada za prijevoz.

 - Trenutno utvrđena osnovica za obračun plata u institucijama BiH iznosi 475,69 KM, a koeficijenti se kreću u nevjerovatnom rasponu od 1 do 12. Od ukupnog broja zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, 60 posto su zaposlenici koji primaju platu u iznosu od 475,69 do 761,10 KM, dok istovremeno izabrane i imenovane osobe ostvaruju primanja i do 5.700 KM u šta nije uračunata naknada za odvojeni život, stanarina i mjesečni paušal na šta samo oni imaju pravo. Sa svim navedenim naknadama njihova primanja idu i do 7.000 KM - navodi se u saopćenju.

Što se tiče državnih službenika u institucijama BiH (zaposleni sa VSS), njihova primanja su od 998 KM do 1.545 KM.

Omjer plata zaposlenih u instititucijama BiH u odnosu na izabrane i imenovane osobe se kreću u razmjeri od 1:12 što je presedan u odnosu na sve druge, mnogo uređenije države u kojima taj omjer ide do najviše 1:5.

 - Zaposleni u institucijama BiH su u nepovoljnijem položaju i u odnosu na zaposlene na nivou entiteta, kantona pa i pojedinih općina. Tako zaposleni u organima uprave Federacije BiH, s istom školskom spremom, raspoređeni na isto radno mjesto ostvaruju primanja veća za 200 do 400 KM, a u Republici Srpskoj za 100 do 300 KM - navode iz Sindikata državnih službenika i zaposlenika.

Dodaju da je prije šest mjeseci usvojena i Odluka o naknadi za prijevoz koja diskriminira određeni broj zaposlenih, koji iako je zakonom zagarantirano, ne ostvaruju naknadu za prijevoz koja pokriva realne troškove odnosno, kupovinu mjesečne karte.

Na ovu diskriminaciju je ukazao i Ured ombudsmena za ljudska prava te dao preporuku za dalje postupanje kako bi se ova odluka korigovala u pravcu izjednačavanja svih zaposlenih i ostvarivanja naknade za prijevoz. Međutim, kako navode, dosada nadležni nisu ništa poduzeli po ovom pitanju.

 - Da su zaposleni u institucijama BiH u podređenom i diskriminirajućem položaju u odnosu na zaposlene na svim drugim nivoima vlasti ali i zemljama regiona, govori činjenica da na nivou države ne postoji potpisan Kolektivni ugovor kojim bi se štitila prava zaposlenih. Sindikat će zbog toga pokrenuti inicijativu za kolektivno pregovaranje i uputiti Vijeću ministara BiH zahtjev za rješavanje svih otvorenih pitanja zaposlenih u institucijama BiH - navode iz Sindikata državnih službenika i zaposlenika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik