Firmama kraći put do stranih tržišta

Bez autora
May 15 2018

Evropska mreža preduzetništva važna je poluga za preduzeća iz Srpske jer im pruža mogućnost da uspostave poslovnu saradnju sa drugim firmama i ponude proizvode i usluge na tržištu 60 zemalja.Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva RS je od 2016. godine član Evropske mreže preduzetništva koja proslavlja deset godina postojanja. Za nas je ova mreža važna jer je to platforma putem koje preduzeća mogu ostvarivati saradnju i ponuditi proizvode i usluge na tržištu 60 zemalja i 600 institucija. U tom krugu svako može prepoznati svoj interes. Mala i srednja preduzeća kroz seminare i edukacije mogu unaprijediti znanja i postati konkurentnija, kazala je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić.

Firmama kraći put do stranih tržištaEvropska mreža preduzetništva važna je poluga za preduzeća iz Srpske jer im pruža mogućnost da uspostave poslovnu saradnju sa drugim firmama i ponude proizvode i usluge na tržištu 60 zemalja.

Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva RS je od 2016. godine član Evropske mreže preduzetništva koja proslavlja deset godina postojanja.

- Za nas je ova mreža važna jer je to platforma putem koje preduzeća mogu ostvarivati saradnju i ponuditi proizvode i usluge na tržištu 60 zemalja i 600 institucija. U tom krugu svako može prepoznati svoj interes. Mala i srednja preduzeća kroz seminare i edukacije mogu unaprijediti znanja i postati konkurentnija - kazala je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić.

Akcenat Evropske mreže preduzetništva je na inovacijama i tehnologijama bez kojih preduzeća ne mogu biti konkurentna.

- Zbog toga je važno da smo dio ove porodice iz koje možemo crpiti znanja i iskustva - rekla je Ristićeva.

Ova preduzetnička mreža je za deset godina rada podržala više od šest miliona preduzeća širom svijeta.

- Konzorcijum iz RS je 2016. godine primljeni u ovu asocijaciju. Usmjereni smo ka internacionalizaciji poslovanja, unapređenju inovativnih kapaciteta, transferu tehnologija i pristupu finansijama. Do sada je podržano oko 1.200 naših preduzeća, a oko 350 kroz poslovne susrete organizovane širom Evrope - rekao je Bojan Čudić iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Naglasio je da će fokus u daljim aktivnostima biti na unapređenju inovativnih kapaciteta preduzeća i projektima saradnje privrede i nauke, na osnovu čega bi firme iz RS mogle da dobiju i novac od evropskih fondova.

Platforma je korisna i van privrede, a primjer je Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, koji je zahvaljujući Evropskoj mreži preduzetništva razvio aditiv za maziva baziran na nanotehnologiji.

- Taj aditiv izradiće domaća kompanija “Tehnosint”, a analiziraće ga partneri iz Italije, Finske, Španije i Bugarske. Mi pokušavamo da ostvarimo kontakt sa svim preduzećima iz RS i šire sa kojima možemo da sarađujemo kako bi napori na polju nauke imali rezultat - kazala je šef studijskog programa za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Milica Balaban.

Dobru saradnju sa Evropskom mrežom preduzetništva ima i banjalučka kompanija “Lanako”.

Zahvaljujući ovoj mreži 8. juna u Skoplju zakazani su susreti sa drugim kompanijama iz ove industrije - kazala je menadžer korporativnih komunikacija u “Lanaku” Nina Kremenović.

Konzorcijum

U sastavu Konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva RS su Privredna komora RS, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Inovacioni centar Banjaluka. Dio konzorcijuma su i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik