Vlada ulaže 120 miliona KM vlastitih sredstava u kapitalne projekte

Bez autora
May 15 2018

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je Republika Srpska finansijski stabilna i da redovno servisira sve svoje obaveze, te da su priče opozicionih političkih partija o finansijskom krahu Srpske netačne.Pred sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti raspravljano o rebalansu budžeta, ministar Tegeltija je najavio da će najveći dio novca od rasta prihoda, koji je Srpska ostvarila u prethodnom period, biti usmjeren u kapitalne projekte koji će doprinijeti stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, stvaranju novih radnih mjesta a time i sprečavanju odlaska mladih.

Vlada ulaže 120 miliona KM vlastitih sredstava u kapitalne projekteMinistar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je Republika Srpska finansijski stabilna i da redovno servisira sve svoje obaveze, te da su priče opozicionih političkih partija o finansijskom krahu Srpske netačne.

Pred sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti raspravljano o rebalansu budžeta, ministar Tegeltija je najavio da će najveći dio novca od rasta prihoda, koji je Srpska ostvarila u prethodnom period, biti usmjeren u kapitalne projekte koji će doprinijeti stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, stvaranju novih radnih mjesta a time i sprečavanju odlaska mladih.

"U periodu od 2014. godine, kada smo bili suočeni sa posljedicama katastrofalnih poplava, do danas Republika Srpska je u potpunosti uspjela da izvrši fiskalnu konsolidaciju javnih finansija. Polazeći od činjenice da Republika Srpska već 13 kvartala zaredom ima pozitivan trend i kontinuitet u rastu BDP-a, možemo reći da smo zadovoljni pozitivnim kretanjima, posebno industrijskom proizvodnjnom i rastom broja zaposlenih, što je osnovna pretpostavka za naš privredni razvoj. Ti podaci reflektuju se na zaposlenost što nam daje ohrabrenje", istakao je Tegeltija za portal "InfoBijeljina".

Sa krajem 2017. bilo je više od 260.000 zaposlenih, a stav Vlade je, kaže ministar, da zaposlenost bude najvažnije opredjeljenje koje u ovom trenutku žele da imaju.

"Prema podacima kojima raspolažemo, rast BDP-a u 2016. iznosio je 3,5 odsto i bio je najveći u regionu. Naša očekivanja i naš cilj je da do 2020. godine dostignemo stopu rasta od pet odsto jer je to nivo rasta u kome se može osjetiti bolji životni standard građana", pojasnio je Tegeltija.

Budući da je u toku fiskalne godine došlo do promjene u strukturi budžetskih sredstava i izdataka, naveo je on, Ministarstvo finansija je pokrenulo proceduru izrade i donošenja Rebalansa Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu.

Na pitanje da li to znači da podaci iz interpelacija, o kojima danas više niko i ne govori, a koje je iznosila opozicija tokom sjednice Narodne skupštine, nisu tačni, Tegeltija je rekao da su interpelacije opozicije predstavljale samo nastavak neuspješnih i veoma loših pokušaja skretanja pažnje sa njihovih unutrašnjih problema, a pokazalo se da nisu naišle ni na odobravanje šire javnosti.

On je naveo da je priča o interpelacijama počela onog trenutka kada su pojedinci počeli da napuštaju te političke partije i da govore o problemima unutar istih.

"Još jedan vrlo važan razlog zašto su opoziciji trebale interpelacije jeste i pokušaj da se skrene pažnje sa onoga što se dešava u Sarajevu, tačnije sa onoga što predstavnici takozvanog SzP-a rade u Sarajevu, a sve što rade, nažalost, rade na štetu Republike Srpske - bilo finasijski, bezbjednosno, bilo da je vezano za spoljnu politiku", naglasio je Tegeltija.

On je dodao da se pokazalo da je Vlada bila u pravu kada nije željela da učestvuje u ovom, kako kaže, igrokazu koji je pripremila opozicija.

Govoreći o zaduženosti, ministar finansija je naglasio da Republika Srpska spada u red nisko zaduženih zemalja i koliko god u javnosti koristili pogrešne podatke i koliko god se opozicija trudila da to predstavi na apsolutno pogrešan način - ne govore istinu.

"Republika Srpska nema nikakvih problema sa servisiranjem svojih obaveza a naši kreditni potencijali, što je važno istaći, usmjereni su na kapitalna ulaganja. Prošle godine smo investirali gotovo 100 miliona kreditnih sredstava u zdravstvo, projekte energetske efikasnosti, sistem zaštite od poplava, sisteme za navodnjavanje...

To su investiranja koja se vraćaju Republici Srpskoj. Ne postoji nijedna država u svijetu koja ne koristi sredstva međunarodnih finansijskih institucija. Naše pozajmljivanje je ispravno jer je naše investiranje dominantno u kapitalne projekte, a sredstva koja pozajmljujemo su prije svega investiciona sredstva", pojasnio je Tegeltija.

On je naglasio da ove godine Republika Srpska nema emisiju trezorskih zapisa i da je odlučeno da se sa njima ne ide do kraja godine, jer nema poteškoća u vezi sa likvidnošću. "Smatramo da je mnogo bolje da naše zaduženje iz kratkoročnog preusmjerimo u dugoročno, zbog čega smo Narodnoj skupštini Republike Srpske predložili da se struktura zaduživanja promijeni", rekao je Tegeltija.

Komentarišući činjenicu daje Vlada Srpske usvojila i rebalans budžeta koji će sutra biti razmatran i na posebnoj sjednici Narodne skupštine, te najavu da će rebalansom biti povećan budžet, Tegeltija je naglasio da osnov za rebalans budžeta predstavlja rast izvornih prihoda od 74 miliona KM, od čega 55,3 miliona KM čine poreski prihodi, a 18,4 miliona KM neporeski prihodi.

Prema njegovim riječima, od 55,3 miliona KM poreskih prihoda, 19,3 miliona KM odnosi se na porez na dohodak i dobit, 16,2 miliona KM se odnosi na indirektne poreze i 19,4 miliona KM na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Vlada je ove godine ranije počela rebalans budžeta zbog toga što su prihodi veći od planiranih, te da bi svi projekti mogli biti realizovani na vrijeme.

Najveći dio rebalansa budžeta, odnosno rasta prihoda, od oko 56 miliona KM biće namijenjen za kapitalna ulaganja, od čega 11 miliona KM za poljoprivredu, a 45,3 miliona KM za kapitalna ulaganja unutar budžeta, o čemu će Vlada donositi pojedinačne odluke. Deset miliona KM planirano je za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, 12 miliona KM za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, te 8,7 miliona KM za dodatne troškove prevoza koji su nastali kao posljedica odluke Ustavnog suda", pojasnio je Tegeltija.

On je rekao da aposlutno nisu tačne optužbe da Vlade ne ulaže ravnomjerno u razvoj svih lokalnih zajednica, a da posebno loš odnos ima prema lokalnim zajednicama u kojima je opozicija na vlasti.

"Opredjeljenje Vlade Srpske svih ovih godina je da ulaže u razvoj svih lokalnih zajednica u Srpskoj, bez obzira na političku strukturu koja čini vlast na lokalnom nivou. Vlada Republika Srpska će u narednom periodu uložiti 120 miliona KM vlastitih sredstava u kapitalne projekte - 55 miliona KM sredstava iz klirinškog duga koji do sada nismo investirali ili utrošili, a procjenjuje se i da će imati oko 65 miliona KM vlastitih sredstava u budžet", naglasio je ministar.

On je ponovio da su u opštini Pelagićevo sredstava namijenjena za uređenje Trga "9. januar" i izgradnju spomen-kompleksa "Vaso Pelagić", u naselju Patkovača, opština Bijeljina, planirana je izgradnja Fiskulturne sale u sklopu OŠ "Jovan Dučić", dok će u Zvorniku sredstava biti uložena u proširenje kapaciteta Opšte bolnice.

Sredstavima koje je izdvojila Vlada Srbije predviđeno je i finansiranje rekonstrukcije OŠ "Aleksa Šantić" u Osmacima i OŠ "Vuk Karadžić" u Bratuncu, izgradnja vodovodnog sistema u opštini Sokolac, kapele na Vojničkom groblju i vanjsko uređenje zgrade za alternativni smještaj na području ove opštine, te izgradnja spomen-obilježja Veljine u opštini Istočna Ilidža.

U opštini Višegrad planirana je izgradnja dječijeg igrališta i pomoćnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama i parking prostorom, u Novom Goraždu izgradnja kulturno-omladinskog centra, te pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog.

"Osim najavljenih kapitalnih projekata i sredstava javnih investicija, moramo znati da ćemo značajan dio sredstava uložiti u projekte sa Svjetskom bankom, od sistema zaštite od poplava do sistema za navodnjavanje. U Semberiji će sa Svjetskom bankom biti izgrađeno 30 kilometara zaštitnog pojasa za odbranu Semberije od rijeke Drine. Nastaviće se izgradnja cijelog sistema zaštite od poplava sa Evropskom investicionom bankom (EBRD), kao i sistem vodosnabdijevanja", najavio je Tegeltija

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik